Vrijdag verhuisden we van Antwerpen Zuid naar Centraal. Een lange dag van dozen sleuren en kasten heffen. Bij Dockx huurde ik een bestelwagen waarmee we vier keren af en aan reden.

Verhuiswagen van Dockx met knipperende lichten
Onze verhuiswagen van Dockx met knipperende lichten

In de straat van ons nieuwe thuis werden alle parkeerplaatsen vervangen door een lange, tijdelijke bushalte. Die loopt door tot voor onze deur.

Stilstaan vs Parkeren

Lang geleden toen ik mijn theoretisch rijexamen aflegde kwam ik een interessant detail tegen: bij verhuizen mag je laden en lossen op een bushalte. Die tip kwam bijzonder vorige week bijzonder handig van pas. Er is immers een verschil tussen parkeren en stilstaan, wat duidelijk blijkt uit artikel 2 van het Belgisch verkeersreglement.

Artikel 2. Bepalingen
2.22. “Stilstaand voertuig” : een voertuig dat niet langer stilstaat dan nodig is voor het in- of uitstappen van personen of voor het laden of lossen van zaken.
2.23. “Geparkeerd voertuig” : een voertuig dat langer stilstaat dan nodig is voor het in- of uitstappen van personen of voor het laden of lossen van zaken.

We parkeerden de bestelwagen voor onze nieuwe voordeur en ik zette knipperlichten aan, zoals het hoort. Gemiddeld bekeken hadden we ongeveer 30 minuten nodig voor het uitladen en naar boven brengen van onze spullen. Enkel de derde lading met de grote sofa nam iets meer tijd in beslag.

Bekeuring

Eenmaal klaar met die sofa zag ik een parkeerboete van De Lijn achter de ruitenwisser. Terwijl wij die zware zetel aan het versleuren waren had een controleur van De Lijn (niet van de politie) een bekeuring uitgeschreven voor overtreding van “Art. 25.1 2′. Parkeren binnen de haltezone.” De verwijzing naar dat artikel is correct: je mag niet ‘parkeren’ op een bushalte.

Artikel 25. Parkeerverbod
25.1. Het is verboden een voertuig te parkeren :
2° op minder dan 15 meter aan weerszijden van een bord dat een autobus-, trolleybus- of tramhalte aanwijst;

Kwade wil?

Wie nog mee is zal ondertussen al de clue van dit verhaal zien aankomen, namelijk: het verschil tussen “parkeren” en “stilstaan”. Mijns inziens valt een verhuiswagen “voor het laden of lossen van zaken” weldegelijk onder de beschrijving van stilstaand voortuig (Art. 2.22). Zeker wanneer op knipperlichten aan zijn, er in grote letters “verhuizingen” op de zijkant van het voertuig staan en de voordeur van het aanpalende gebouw open staat. Je moest al van kwade wil zijn om dit niet te willen zien.

Binnen enkele dagen/weken verwacht ik de officiële boete van De Lijn. Die zal ik dan ook aanvechten op basis van bovenstaanden wegcode én argumenten. Moet er iemand eerdere ervaring hebben met dergelijke zaken, dan zijn tips altijd welkom. Ik hou jullie op de hoogte van de afloop.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

18 reacties

  1. Naar boven brengen valt nog altijd onder laden&lossen. Zie ook de voorbeelden op wegcode.be.
   Een winkel binnengaan om een bestelling af te halen, valt dan niet meer onder stilstaan voor laden en lossen. Dat is dan weer parkeren.

   Het verschil tussen de twee is toch evident?

  1. Borden voor een tijdelijk parkeerverbod aanvragen op een plaats waar er al een permanent verkeerverbod is???

   Op het forum van wegcode.be staat een topic waarin exact die situatie beschreven wordt. Je moet het maar eens opzoeken.

   1. Het is niet omdat je buurman in een afgrond springt, dat jij dat ook moet doen.

    Een stilstaand voertuig binnen de bebouwde kom is géén gevaar. Een stilstaand voertuig op een autosnelweg (ongeval, staart van de file) is dat bijvoorbeeld wél.

 1. Je hebt een overtreding begaan, maar niet op Artikel 25.1.2. Wel op Artikel 32bis. Je mag je knipperlichten namelijk alleen maar gebruiken in welomschreven omstandigheden, meer bepaald het waarschuwen voor gevaar of een ongeval.

  Voor de rest klopt je redenering ivm stilstaan. Met de Wegcode in de hand (zie wegcode.be) kan je dit succesvol aanvechten. Verhuizen is iets dat zeer zeker onder laden en lossen valt. Ook al duurt het een half uur om een zetel naar boven te brengen.

  Overigens is een controleur van De Lijn volgens Artikel 3.12 wel bevoegd om overtredingen van Artikel 25.1.2 (parkeren op bushalte) vast te stellen, maar niet voor overtredingen van Artikel 32bis (onterecht gebruik van knipperlichten).

  1. Dankjewel voor die uitvoerige beschrijving Amedee. Over het al dan niet mogen gebruiken van knipperlichten heb ik alsnog mijn twijfels. Een stilstaand voertuig in een drukke lijkt me ook een gevaarlijke situatie. Ik heb onze buurman van bpost overigens net hetzelfde zien doen vanavond: 4 pinkers aan en postzakken inladen in zijn bestelwagen. Voor dat voertuig stond ook nog een vrachtwagen van de Post, op dezelfde bushalte. Moest inderdaad alsnog blijken dat ik geen lichten mocht aandoen, dan zal ik je argument gebruiken dat een controleur van De Lijn onbevoegd is voor overtredingen van knipperlichten. Er is een kantoor van De Lijn vlakbij. Ik maak er morgen werk van, of zodra de boete binnen komt.

   1. Zwijg gewoon over Artikel 32bis. Ik heb dat enkel vermeld ter informatie. Je moet zelf niet beginnen over zaken waarvoor een controleur niet bevoegd is. In dit geval alleen Artikel 25.1.2.

 2. Het opzetten van de pinkers omdat je een gevaar was zou dan weer betekenen dat je daar niet mocht laden en lossen.

  “Het is verboden stil te staan en te parkeren op elke plaats waar het duidelijk een gevaar zou kunnen betekenen voor de andere weggebruikers “

  Dus ofwel in overtreding met het ene, anders het andere artikel.
  Maar zoals gezegd maakt dat niet uit, dat is niet waar ze je van beschuldigen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *