Aardling

Mijn Mondiale Mening

Laden en lossen op een bushalte

Verhuiswagen van Dockx met knipperende lichten

Onze verhuiswagen van Dockx met knipperende lichten

Vrijdag verhuisden we van Antwerpen Zuid naar Centraal. Een lange dag van dozen sleuren en kasten heffen. Bij Dockx huurde ik een bestelwagen waarmee we vier keren af en aan reden.

Verhuiswagen van Dockx met knipperende lichten
Onze verhuiswagen van Dockx met knipperende lichten

In de straat van ons nieuwe thuis werden alle parkeerplaatsen vervangen door een lange, tijdelijke bushalte. Die loopt door tot voor onze deur.

Stilstaan vs Parkeren

Lang geleden toen ik mijn theoretisch rijexamen aflegde kwam ik een interessant detail tegen: bij verhuizen mag je laden en lossen op een bushalte. Die tip kwam bijzonder vorige week bijzonder handig van pas. Er is immers een verschil tussen parkeren en stilstaan, wat duidelijk blijkt uit artikel 2 van het Belgisch verkeersreglement.

Artikel 2. Bepalingen
2.22. “Stilstaand voertuig” : een voertuig dat niet langer stilstaat dan nodig is voor het in- of uitstappen van personen of voor het laden of lossen van zaken.
2.23. “Geparkeerd voertuig” : een voertuig dat langer stilstaat dan nodig is voor het in- of uitstappen van personen of voor het laden of lossen van zaken.

We parkeerden de bestelwagen voor onze nieuwe voordeur en ik zette knipperlichten aan, zoals het hoort. Gemiddeld bekeken hadden we ongeveer 30 minuten nodig voor het uitladen en naar boven brengen van onze spullen. Enkel de derde lading met de grote sofa nam iets meer tijd in beslag.

Bekeuring

Eenmaal klaar met die sofa zag ik een parkeerboete van De Lijn achter de ruitenwisser. Terwijl wij die zware zetel aan het versleuren waren had een controleur van De Lijn (niet van de politie) een bekeuring uitgeschreven voor overtreding van “Art. 25.1 2′. Parkeren binnen de haltezone.” De verwijzing naar dat artikel is correct: je mag niet ‘parkeren’ op een bushalte.

Artikel 25. Parkeerverbod
25.1. Het is verboden een voertuig te parkeren :
2° op minder dan 15 meter aan weerszijden van een bord dat een autobus-, trolleybus- of tramhalte aanwijst;

Kwade wil?

Wie nog mee is zal ondertussen al de clue van dit verhaal zien aankomen, namelijk: het verschil tussen “parkeren” en “stilstaan”. Mijns inziens valt een verhuiswagen “voor het laden of lossen van zaken” weldegelijk onder de beschrijving van stilstaand voortuig (Art. 2.22). Zeker wanneer op knipperlichten aan zijn, er in grote letters “verhuizingen” op de zijkant van het voertuig staan en de voordeur van het aanpalende gebouw open staat. Je moest al van kwade wil zijn om dit niet te willen zien.

Binnen enkele dagen/weken verwacht ik de officiële boete van De Lijn. Die zal ik dan ook aanvechten op basis van bovenstaanden wegcode én argumenten. Moet er iemand eerdere ervaring hebben met dergelijke zaken, dan zijn tips altijd welkom. Ik hou jullie op de hoogte van de afloop.