Tijdens het aanvankelijk interessante maar uiteindelijk oersaaie gastcollege van Wim Vanderkerckhove moest ik denken aan een blogartikel dat ik vorige week onder ogen kreeg. De tekst en research waren van de hand van Marc Spruyt, de enige echte blokwatcher.

Het artikel in kwestie behandelde de herkomst van het nieuwe logo van de extreem-rechtse partij Vlaams Belang. Het belangrijkste stukje tekst van het artikel wil ik jullie graag even laten lezen:

De leeuw die het Vlaams Belang gebruikt om zich een modern imago aan te meten, blijkt in werkelijkheid ontleend aan het Sint-Maartensfonds en Were Di. Twee organisaties die geworteld zijn in de collaboratie en het warm houden van de erfenis daaraan. Als symboliek kan dat tellen. Zou het Vlaams Belang dan toch geen afscheid hebben genomen van het fascisme?

Marc Spruyt

Om zijn beweringen te staven heeft Marc Spruyt er ook meteen enkele afbeeldingen bij gezocht. De gelijkenis is compleet.

Vlaams Belang logo
Het Vlaams Belang
Berkenkruis
Berkenkruis: maandblad van de oud-oostfrontstrijders
Were Di
Were Di rouwdag op 21 juli

Geen verandering

Na de hele kwestie met de domeinnaam en de metatags op de nieuwe website is dit het zoveelste teken aan de wand dat het ex-Vlaams Blok nog geen haar veranderd is. Dat wil de extreem-rechtse medemens ook niet, want moest dit een volledig nieuwe partij zijn dan zou de partij haar subsidies verliezen:

Als het Vlaams Belang een nagelnieuwe partij is, en niet zomaar het Vlaams Blok met een andere naam, dan heeft ze geen recht op Vlaamse subsidies, zeggen juristen van het Vlaams parlement. 1Het Nieuwsblad, Eigen geld eerst, 24 november 2004.

In dat geval moet de partij “tot na de volgende Vlaamse verkiezingen wachten om geld te krijgen.” 2Het Nieuwsblad, Dewinter vreest voor de toekomst van zijn ‘nieuwe’ partij, 24 november 2004.

Twee mogelijkheden

Volgens mij hebben zij hier de keuze tussen:

  1. Opnieuw een veroordeling krijgen.
  2. Haar subsidies verliezen.

Geen prettig vooruitzicht voor hen — ikzelf moet er toch een klein beetje mee lachen. :-)

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

4 reacties

  1. Het voltooid deelwoord van veranderen is “veranderd” met een d en dus niet “verandert” met een t. Dat mensen er tegenwoordig niet meer in slagen elementaire spellingsregels toe te passen baart mij meer zorgen dan waar het VB zijn logo gevonden heeft. (Mijn hobby is overigens anoniem zagen over spellingsfouten zonder op de eigenlijke inhoud te letten.)

  2. Het lachen zal u wellicht inmiddels wel vergaan zijn, de subsidies stromen immers binnen net als tevoren. En daar moet ik nu weer OM lachen.

    1. Helaas pindakaas. Het VB doet zich nog steeds voor als salonfähig. Ik kan enkel tevreden zijn dat hun scores bij de laatste verkiezingen telkens verminderden. Extremisme zal wel nooit verdwijnen, maar zo’n marginalisering van het zwart-wit denken is goed om weten.

      1. Zever, complotten zien is gemakkelijk en dit zijn leuke linken die gelegd worden maar bij mijn weten is dat teken nog steeds de Vlaamse leeuw

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *