Aardling

Mijn Mondiale Mening

Het Vlaams Belang: nieuw logo met extreem-rechtse oorsprong

Were Di

Were Di rouwdag op 21 juli

Tijdens het aanvankelijk interessante maar uiteindelijk oersaaie gastcollege van Wim Vanderkerckhove moest ik denken aan een blogartikel dat ik vorige week onder ogen kreeg. De tekst en research waren van de hand van Marc Spruyt, de enige echte blokwatcher.

Het artikel in kwestie behandelde de herkomst van het nieuwe logo van de extreem-rechtse partij Vlaams Belang. Het belangrijkste stukje tekst van het artikel wil ik jullie graag even laten lezen:

De leeuw die het Vlaams Belang gebruikt om zich een modern imago aan te meten, blijkt in werkelijkheid ontleend aan het Sint-Maartensfonds en Were Di. Twee organisaties die geworteld zijn in de collaboratie en het warm houden van de erfenis daaraan. Als symboliek kan dat tellen. Zou het Vlaams Belang dan toch geen afscheid hebben genomen van het fascisme?

Om zijn beweringen te staven heeft Marc Spruyt er ook meteen enkele afbeeldingen bij gezocht. De gelijkenis is compleet.

Vlaams Belang logo
Het Vlaams Belang
Berkenkruis
Berkenkruis: maandblad van de oud-oostfrontstrijders
Were Di
Were Di rouwdag op 21 juli

Geen verandering

Na de hele kwestie met de domeinnaam en de metatags op de nieuwe website is dit het zoveelste teken aan de wand dat het ex-Vlaams Blok nog geen haar veranderd is. Dat wil de extreem-rechtse medemens ook niet, want moest dit een volledig nieuwe partij zijn dan zou de partij haar subsidies verliezen:

Als het Vlaams Belang een nagelnieuwe partij is, en niet zomaar het Vlaams Blok met een andere naam, dan heeft ze geen recht op Vlaamse subsidies, zeggen juristen van het Vlaams parlement.1

In dat geval moet de partij “tot na de volgende Vlaamse verkiezingen wachten om geld te krijgen.”2

Twee mogelijkheden

Volgens mij moeten zij hier dus kiezen tussen:

  1. Opnieuw een veroordeling krijgen.
  2. Haar subsidies verliezen.

Geen prettig vooruitzicht voor hen — ikzelf moet er toch een klein beetje mee lachen. :-)

  1. Het Nieuwsblad, Eigen geld eerst, 24 november 2004. []
  2. Het Nieuwsblad, Dewinter vreest voor de toekomst van zijn ‘nieuwe’ partij, 24 november 2004. []