Groot Dictee der Nederlandse Taal 2008Vanavond in Den Haag dicteren Martine Tanghe en Philip Freriks de negentiende editie van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. De tekst werd dit jaar voor het eerst geschreven door een Vlaming: Kristien Hemmerechts. Men zegt dat het gemiddelde aantal fouten doorgaans rond het nummer twintig zweeft. Laat ik me dus maar voornemen op z’n meest 30 fouten te schrijven.

Titel: Hartenpijn

Nadat ik jarenlang zielenknijpers had geconsulteerd voor een aandoening die in negentiende eeuwse negentiende-eeuws traktaten als spleen werd omschreven, besloot ik mijn heil niet langer in anti-depressiva antidepressiva te zoeken. (2 fouten)

Ik zocht een Mariaheiligdom waar ook stijlorige steilorige vroeg-eenentwintigste eeuwse vroegeenentwintigste-eeuwse niet-gelovigen zich konden neervlijen om de genezing af te smeken van levercirrose, ontstoken bronchiën, x-benen X-benen of een acuut acrès accres van genitale wratten. (5)

Op advies van Chaucer, Groot-Brittanniës meest gelauwerde laatmiddeleeuwse dichter, plandde plande ik mijn pelgrimstocht in april, de uitgelezen maand om naar een bedevaartsoord te trekken, of dat nu ligt in mediterraan of saharaans Saharaans gebied. (2)

Als fan van Hugo Claus’ oostakkerse gedichten lokte mij het Oost-Vlaamse Oostakker met zijn neogothische Onze-Lieve-Vrouwenkerk Onze-Lieve-Vrouwekerk, al spelen de pennenvruchten van onze betreurde bard veelal in een Rabelais-achtig rabelaisachtig Sodom sodom en Gomorra gomorra. (4)

Ik hing een schapuliermedaille om, speldde wat bling bling blingbling op mijn revers, leerde het Onze Vader Onzevader uit mijn hoofd, boekte overnachtingen in een x-aantal low budget kloosters lowbudgetkloosters en sloot me aan bij een colonne ultradevote adellijke pelgrims. (3)

Hoewel ik me had voorgenomen alleen bij het ecclesiastische en eschatologische stil te staan, bezweek ik voor de seduisante elixers, de eau d’écarme des carmes en de geuzenlambiek die rooms-katholieke monniken ’s avonds serveerden. (1)

Overdag bestreed ik gênante katers en werd mijn queeste nu ook door een pernicieuze zondelast bezwaard, zodat ik rozenhoedjes mompelend voortsjokte naar mijn eindbestemming, die als een El Dorado eldorado almaar elusiever werd. (1)

Kon een jozefshuwelijk me verlichten, wilde ik weten van een getonsureerde benedictijnerabt, waarop hij me in zijn gebronsde armen sloot en mijn larmoiante larmoyante weltschmerz godzijdank eindelijk voorgoed vervloodt vervloot. (2)

(22:00u) 20 fouten. Wanneer je dat vergelijkt met de deelnemers op televisie, dan zijn twintig fouten zeker niet slecht, zo zonder voorbereiding. Het beste resultaat werd dit jaar neergezet door Luc Panis, advocaat uit Dilbeek, met slechts 8 fouten.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

7 reacties

 1. Dit is natuurlijk niet hoe de officiele puntentelling gaat. Als ik zo zou tellen, dan heb ik minder dan 10 fouten. ;-)

  Bijvoorbeeld:

  • Rabelais-achtig rabelaisachtig → Daar zitten twee fouten in: hoofdletter mag niet and streepje moet weg.
  • low budget kloosters lowbudgetkloosters → Ook twee fouten: de twee spaties mogen niet.
  • d’écarme des carmes → En hier één fout van maken is wel héél schappelijk van je. Volgens de regels is de ' na de “d” fout (1), de e met accent hoort er niet (2), en je mist de s (3). Dus drie fouten in plaats van één. ;-)
  1. Overigens zag ik toevallig nog iets: geuzelambiek is zonder jouw tussen ‘n’ (dus daar komt alweer een fout bij). Toch nog even grondig nakijken lijkt me zo.

   1. Zo mijn broze dromen in de grond boren. Jij durft! :cry:

    U bent duidelijk veel beter op de hoogte van de manier waarop de verbetering in elkaar zit. Zelf kon ik daar enkel naar raden. Ik zal vanavond de verbetering nog eens vergelijken en aanpassingen maken waar nodig.

    En euh… Eigenlijk schrijf je “officiele puntentelling” beter als “officiële puntentelling”. ;-)

 2. Hahaha! Touché! Maar toch te lui om de trema te vinden op mijn toetsenbord.

  En wat dromen de grond in boren betreft: was ik maar degene die dat deed of verzonnen had, dan hield ik er onmiddellijk mee op en kreeg iedereen in Nederland een beter idee van hun taalgevoel na het maken van een Groot Dictee.

  Helaas is het inherent aan het Groot Dictee en de vreselijk strenge jury dat er naast een stevige tekst ook een stevige verbetering bij hoort. Met een maximaal van 5 fouten per woord geloof ik, maar dat weet ik niet meer zeker.

 3. Hé, de sneeuw heeft dezelfde kleur als de achtergrond. Zo lijkt het net of m’n beeldscherm kapot is wanneer ik die zwarte letters probeer te lezen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *