Google Server

Gisteren heeft Google voor het eerst een van haar servers getoond aan het grote publiek. Sommige onderdelen waren een grote verrassing, omdat men deze zo lang geheim heeft kunnen houden.

In tegenstelling tot andere bedrijven — die hun servers kopen bij Dell, Hewlett-Packerd, IBM, of Sun Microsystems — maakt Google haar servers zelf. Geen kleine opdracht, als je weet dat men wereldwijd over honderdduizenden servers beschikt.

Batterij!?

Google Server achterkant
Achterkant van de custom built Google servers.

De grootste verrassing kwam in de vorm van een batterij: iedere server heeft een eigen 12-volt batterij, voor het geval er een probleem is met de electriciteitstoevoer. Het gaat om een ontwerp van ingenieur Ben Jai, die in 2005 met die ontwerp begon.

Dankzij haar speciale aanpak kan de zoekmachine rekenen op een efficiëntie van meer dan 99,9 procent. Het ontwerp is gepatenteerd, maar misschien mogen in de toekomst ook anderen van deze technologie gebruik maken.

Data center in een container

Google Data Center
Een diagram van het modulaire Google data center.

Normale mensen kopen één computer per keer. Bij Google denkt men echter op een veel grotere schaal. Wanneer zij willen uitbreiden, dan gebeurt dat per container: een standaard 1AAA scheepscontainer met elke 1160 server. De gebruikte hardware, een x86 processor, is vrij goedkoop.

Ieder data centrum bestaat op die manier uit meerdere containers. En zo gaat ook sinds 2005. Gelijkaardige modulaire data centers vinden we ook terug bij Sun Microsystems en Rackable Systems.

Bron: CNET, Google uncloaks once-secret server, 1 april 2009.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. “een standaard 1AAA scheepscontainer met elke 1160 server.”
    dit moet zijn: “…met elk 1160 servers ‘aan boord’ ”
    kijk maar naar de bron

  2. Een computer met een batterij… Dat heet gewoon een laptop. Ons serverpark bestaat uit laptops die al 2 jaar zonder problemen draaien. We hebben ook nooit uitval.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *