Mijn Google AdWords presentatie

Google AdWords

Vanavond was ik aanwezig op de maandelijkse bijeenkomst van de BitMappers Computerclub in hun lokalen te Hasselt. M’n oom Johan is al jaren lid van de club, en toen ik enkele maanden geleden slaagde voor het AdWords examen nodigde hij me uit om een presentatie te komen geven over dit facet van online adverteren.

Voorbereiding

Op de website van BitMappers zag de aankondiging er als volgt uit.

Maak je website succesvol met Google AdWords
Je wil meer traffic naar je website, meer leads en meer omzet? Dan is Google AdWords het online marketinginstrument bij uitstek! Zoekmachines behoren tot de belangrijkste succesfactoren van een website. Circa 83% van de consumenten gebruiken zoekmachines ter oriëntatie. Het is dus van essentieel belang om op de bovenste plaatsen te staan in de zoekmachines. Dat is te bereiken door een effectieve inzet van Google AdWords. De BitMappers hebben een Google AdWords Qualified Professional uitgenodigd om ons meer inzicht te brengen.

Uiteraard was ik erg blij met deze uitnodiging! Een prima gelegenheid om mijn public speaking skills te oefenen in een ongedwongen en ontspannen sfeer.1M’n laatste echte voordracht van enig belang — een duo-presentatie omtrent teamwerk en de acht teamrollen uit het model van Belbin — was al meer dan een jaar geleden. Aangezien er een evaluatie aan verbonden was kwam daar wel wat stress bij. Bovendien had ik een minstens maand de tijd om alles grondig voor te bereiden. Dat bleek een groot voordeel. Ik heb niet lang moeten zoeken naar de inhoud van m’n. Ook de rode draad was snel bepaald.

Daar tegenover stond dan weer het ontegensprekelijke feit dat ik nog maar pas met AdWords bezig ben: de eerste kennismaking dateerde pas van eind december vorig jaar. Ongeveer drie maanden ervaring. Dat maakte me wat onzeker over wat ik feitelijk te bieden had.

De avond zelf

M’n presentatie van avond was bijzonder vlot verlopen. Vreesde ik aanvankelijk nog dat het veel te kort ging zijn, dan bleek dit uiteindelijk geen enkel probleem. Geïnteresseerden kunnen alles hier nog eens nalezen, of bij SlideShare. Let op: dit is de eerste, originele versie die binnenkort wordt herwerkt.

(Google AdWords, Nederlands.)

Enkele bemerkingen.

  • Vrijdagavond is niet het meest aangewezen tijdstip om een presentatie te geven. Een aantal mensen konden het geeuwen niet onderdrukken.
  • Voor particulieren en hobbyisten is AdWords minder interessant. Veel interessanter is de manier waarop je geïndividualiseerde ads voorgeschoteld krijgt.
  • Geen zorgen maken om timing. Rustig blijven praten en voor je het weet is dat uur al voorbij.
  • Ken uw publiek. Weet met welke grapjes ze al dan niet zullen lachen.

Aansluitend volgenden nog een tiental originele en relevante vragen die ik met alle plezier van een antwoord voorzag. Een prima meerwaarde. Uiteindelijk kreeg ik een boekenbon en een mooie fles Chablis 2007.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.