EK voetbal 2008Overmorgen gaat Euro 2008 van start. De beste Europese landenteams zullen het gedurende drie weken tegen elkaar opnemen om uit te maken wie de beste voetbalploeg van Europa in huis heeft. Uiteraard ga ik proberen enkele goede matchen te volgen.

Gastlanden zijn deze keer Zwitserland en Oostenrijk die gezamenlijk het toernooi organiseren. België mag opnieuw niet meedoen aangezien ons land net als op het WK in Duitsland de kwalificatieronde niet overleefde. Wel aanwezig zijn de Belgische scheidsrechter Frank De Bleeckere en zijn assistenten, als dat een troost mag zijn.

Groepsfase

Wanneer we de verschillende groepen even inschatten lijkt vooral groep C een zware dobber te zullen worden. Tsjechië en Spanje worden altijd hoog ingeschat, maar lijken op toernooien nooit ver te komen. De verrassing kan misschien komen uit de hoek van Rusland en Turkije. En wie weet kunnen de gastlanden nog stunten op hun eigen toernooi.

  • Groep A: Zwitserland, Tsjechië, Portugal en Turkije.
  • Groep B: Oostenrijk, Kroatië, Duitsland, en Polen.
  • Groep C: Nederland, Italië, Roemenië en Frankrijk.
  • Groep D: Griekenland, Zweden, Spanje en Rusland.

Favorieten

Wereldkampioen Italië en vice-wereldkampioen Frankrijk zijn uiteraard favorieten voor de overwinning. Ook Duitsland zal ongetwijfeld weer een sterke tegenstander zijn die men niet mag onderschatten. Griekenland, dat het vorige EK in 2004 won, is echter niet opnieuw favoriet. Zelf ben ik al enkele jaren aanhanger van Portugal, dat het misschien ver zal schoppen met Cristiano Ronaldo in de ploeg. Oude rotten als Luís Figo en Nuno Maniche zijn er niet meer bij, maar er is nog voldoende ander talent om voor spektakel te zorgen.

Euro 2008 kalender

De openingsmatch van Euro 2008 tussen Zwitserland en Tsjechië zal aanstaande zaterdag om 18 uur worden afgetrapt in Basel. Later op de avond zullen Portugal en Turkije tegenover elkaar zijn. Als de openingsmatch weinig blijkt voor te stellen zal ik me uiteraard met andere dingen gaan bezighouden, maar die tweede match met Portugal ga ik natuurlijk gespannen volgen.

Om mezelf wat tijd en moeite te besparen heb ik op Google gezocht naar een kalender met de speeldagen van alle wedstrijden en zoals verwacht heeft iemand reeds de moeite genomen om een volledig programma samen te stellen. Die kalender is in verschillende formaten beschikbaar en eenvoudig in te laden, zowel ICAL als XML. Deze kalenders zijn niet meer beschikbaar.

8 juni: De openingsceremonie met de ronddrijvende pixels was maar zwakjes. Wat de openingswedstrijd betreft vond ik het jammer dat de Zwitsers niet wonnen, maar als je niet kan scoren is dat nu eenmaal het trieste maar veriende lot. De eerste match van Portugal viel dan weer wel in de goede smaak: twee sterke teams die mooi voetbal lieten zien, en uiteindelijk won mijn favoriete ploeg. Vannacht dus geen toeterende autokaravaan uit Klein-Turkije.

Namiddag ontdekte ik nog een leuk European Championship 2008 gadget voor je iGoogle pagina, met alle wedstrijden, tussenstanden, teams en het laatste nieuws.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *