Euro 2008 spelers

Groep A: Zwitserland, Tsjechië, Portugal en Turkije

Euro 2008 Groep A(7 juni) De openingswedstrijd van het toernooi ging tussen Zwitserland en Tsjechië. De Zwitsers begonnen aardig aan de wedstrijd, die erg hard gespeeld werd door de Tsjechen. Kapitein Alexander Frei, die tijdens de eerste helft uitviel en de rest van het toernoei zal moeten missen, zag vanop de bank hoe zijn verdienstelijke ploegmaats met het kleinste verschil verloren. Persoonlijk vond ik dat de Zwitsers de overwinning verdienden, maar wie niet scoort zal ook nooit winnen. [ZWI 0-2 TSJ]
Later die avond stonden Portugal en Turkije tegenover elkaar. Beide ploegen maakten er een aardige match van met een hoog tempo. Alhoewel de strijd aanvankelijk nog evenwichtig is viel op dat de Portugezen veel vaker voor doelgevaar zorgen. Tijdens de tweede helft werden de Portugezen beloond met een verdiend doelpunt. Diep in de blessuretijd maakte Raul Meireles het helemaal af en verloor Turkije met 0–2. Het beloofde een rustig nacht te worden, zonder toeterende Turkse autokaravaan. [POR 0-2 TUR]

(11 juni) Aangezien ik me vandaag aan de andere kant van het land bevond heb ik geen enkele wedstrijd kunnen volgen. Op de trein hoorde ik dat Portugal alvast had gewonnen van Tsjechië, wat goed nieuws was aangezien ik tijdens dit toernooi supporter voor de Selecção das Quinas. [TSJ 1-3 POR]
Bij onze thuiskomst hoorden we in de verte veel rumour en claxonerende auto’s, wat me deed vermoeden dat Turkije had gewonnen en gastland Zwitserland was uitgeschakeld. Zo’n vroege uitschakeling van een organiserend land, dat moet geleden zijn sinds België tijdens Euro 2000. [ZWI 1-2 TUR]

(15 juni) Gastland Zwitserland was al uitgeschakeld en Portugal was al zeker van groepswinst. Daardoor speelden de Portugezen met een B-elftal. De eerste goal viel pas in de 71ste minuut, en iets later scoorde Hakan Yakin nogmaals via penalty. De Zwitsers konden dan toch nog hun eer kunnen redden met een overwinning. [ZWI 2-0 POR]
Turkije en Tsjechië streden om een plaats in de kwartfinale. Beide ploegen moesten dus absoluut winnen. Het was Jan Koller die met het hoofd het eerste doelpunt erin knalde. De Turken vielen tijdens de eerste helft erg tegen. In de 74ste minuut volgde eindelijk de tegengoal van Turkije. Nu kregen we pas een echte wedstrijd. De Tsjechen maakten er 2–1 van, waardoor zij virtueel geplaats zijn voor de kwartfinales. Vlak voor het einde scoorden de Turken echter nog 2 goals in enkele minuten en de Tsjechen het wel konden schudden. Tijdens de slotminuten verloren de Turken nog hun doelman. De laatste minuten waren nog bijzonder spannend maar brachten geen verandering meer. [TUR 3-2 TSJ]

Groep B: Oostenrijk, Kroatië, Duitsland, en Polen

Euro 2008 Groep B(8 juni) Het tweede gastland, Oostenrijk, speelde zijn eerste wedstrijd tegen Kroatië. Het Balkanland kwam al vroeg op voorsprong dankzij een strafschop, waarna de match verwaterde. Een laat Oostenrijks slotoffensief mocht niet baten waardoor Kroatië uiteindelijk won met het kleinste verschil. [OOS 0-1 KRO]
Polen liep niet over van de klasse. En ook Duitsland, toch één van de favorieten voor dit tornooi, maakte weinig indruk. Spijtig genoeg voor Polen werd de wedstrijd beslist door Duitse spelers van Poolse afkomst: Lukasz Podolski kon twee maal scoren, de tweede keer op aangeven van Miroslav Klose. Heel Duitsland juichte uitbundig, behalve de twee Bayern-spelers. [DUI 2-0 POL]

(12 juni) Kroatië nam het op tegen Duitsland. Deze wedstrijd werd gefloten door onze eigen scheidsrechter Frank de Bleeckere. Geheel tegen de verwachtingen in kwamen de Kroaten al vroeg op voorsprong. De Duitsers schrokken wakker en lanceerden een tegenoffensief, zonder resultaat, en de Kroaten verdubbelden alsnog hun score. Duitsland probeerde nog langszij te komen dankzij de inzet van extra aanvallers, maar verloor uiteindelijk met 2–1. [KRO 2-1 DUI]
Oostenrijk versus Polen. Beide landen waren debutant op dit EK. Oostenrijk begon sterk aan de wedstrijd en creëerde ook de meeste kansen. Toch was de eerste goal voor de Polen. De Oostenrijkers trachtten de gelijkmaker te scoren, maar slaagden daar niet in. In de 93ste kregen ze dan nog een strafschop, met 1–1 als eindscore. Oostenrijk blij, de Polen waren diep teleurgesteld. Als daar maar geen rellen van komen. [OOS 1-1 POL]

(16 juni) [OOS 0-1 DUI] en [POL 0-1 KRO]

Groep C: Nederland, Italië, Roemenië en Frankrijk

Euro 2008 Groep C(9 juni) De eerste match van groep c tussen Roemenië en Frankrijk had ik gemist maar naar het schijnt was het een bijzonder saaie match die eindigde in een gelijkspel. De Morgen schreef: “Een eentonige Franse ploeg geraakte niet door de Roemeense vesting en ziet de twijfel in de ploeg alleen maar groeien.” Zal Frankrijk de groepsronde overleven? [ROM 0-0 FRA]
De wedstrijd tussen Nederland en Italië later op de avond was dan wel weer erg mooi. Een erg sterk spelend Oranje kwam halfweg de eerste helft op voorsprong dankzij een controversieel — buitenspel? — doelpunt van Ruud van Nistelrooy. Vijf minuten later verdubbelde Sneijder de score. Italië vocht aardig terug, maar verloor uiteindelijk nog met 3–0 van een erg sterk Nederlands elftal. [NED 3-0 ITA]

(13 juni) Wereldkampioen Italië had tegen Roemenië wat goed te maken sinds haar smadelijke nederlaag tegen Nederland. De Azzurri begonnen agressief aan de wedstrijd en scoorden laat in de eerste helft een afgekeurd doelpunt. Na de rust werd het in enkele minuten 1–1, waarna Gianluigi Buffon nog een strafschop wist te stoppen. Als Italië niet oppast ligt het straks al uit het toernooi. [ITA 1-1 ROE]
In Bern diezelfde avond speelde een indrukwekkend Nederland tegen vice-wereldkampioen Frankrijk. Als Oranje vanavond won dan waren ze groepswinnaar en gingen ze zeker door naar de volgende ronde. De partij begon met enkele stevige tackles, en terwijl ik even in de keuken sta scoorde Dirk Kuyt via hoekschop. Nederland opende sterk. De Fransen probeerden uiteraard langszij te komen, maar stootten telkens op een erg sterke Edwin van der Sar. Na rust kende de wedstrijd een enorm hoog tempo en scoorde Nederland nogmaals. In de 70ste minuut maakt henry eindelijk het eerste doelpunt voor Frankrijk op dit EK, om een minuut later opnieuw het deksel op de neus te krijgen met een prachtige goal van Arjen Robben. In de toegevoegde tijd volgde nog een genadeschot. As the Dutch say: “Vanbastisch!” [NED 4-1 FRA]

(17 juni) [NED 2-0 ROM] en [FRA 0-2 ITA]

Groep D: Griekenland, Zweden, Spanje en Rusland

Euro 2008 Groep D(10 juni) Kon coach Guus Hiddink zijn succesverhaal met vorige nationale elftallen als Zuid-Korea en Australië herhalen? David Villa kroonde zich in één wedstrijd meteen al tot topschutter van het toernooi. Rusland wist alsnog haar eer te redden door te scoren in de 86ste minuut. In ieder geval geen sterk begin voor de Russen. Is dit Spanje misschien kanshebber voor de eindoverwinning? [SPA 4-1 RUS]
Het stadion was helemaal geel: de Zweedse fans waren duidelijk in grote getalen afgezakt naar Salzburg. De Grieken speelden vervelend defensief. Zo begonnen ze in de 42ste minuut de bal al rond te tikken om toch maar gauw naar hun kleerkamers te kunnen. Het publiek reageerde terecht met gefluit en boegeroep. Tijdens de tweede helft kregen de Zweden enkele mooie kansen, met als resultaat twee doelpunten in vijf minuten. Griekenland ging terecht de boot in en zal zijn titel hoogstwaarschijnlijk niet meer kunnen verlengen. [GRI 0-2 ZWE]

(14 juni) Spanje, de waarschijnlijke winnaar van groep, begon overduidelijk als favoriet aan deze wedstrijd. Dat maakte de Zweden automatisch sympathieker als underdog. Alhoewel Spanje al snel op voorsprong kwam verliep het spel alsnog erg gelijk: de Spanjaarden bouwden geen muur en speelden verder. Ondertussen trachtten de Zweden de gelijkmaker scoren; Zlatan Ibrahimović deed dit erg mooi tijdens de 34ste minuut. Lang leek de match op een gelijkspel te zullen eindigen, tot topschutter David Villa in de toegevoegde tijd de Spaanse overwinning veilig stelde. Een verdiende overwinning. [ZWE 1-2 SPA]
’s Avonds in Salzburg speelde Rusland tegen huidig kampioen Griekenland. Beide landen moesten winnen als ze nog kans wilden maken om door te stoten naar de kwartfinales. Ik volgde de wedstrijd met een half oog terwijl ik nog wat opdrachten afwerkte, maar de match kon me niet echt boeien. Rusland won uiteindelijk met het kleinste verschil. [RUS 1-0 GRI]

(18 juni) [GRI 1-2 SPA] en [RUS 2-0 ZWE]. Spanje is al gekwalificeerd, maar voor Rusland en Zweden is het een alles-of-niets wedstrijd.

Kwartfinale

(19 juni) [POR 2-3 DUI]

(20 juni) [KRO 1-1 TUR] en 3-1 na penalties.

(21 juni) [NED 1-3 RUS]
(Euro 2008: Tom jaagt Nederlanders weg.)

(22 juni) [SPA 0-0 ITA] en 4-2 na penalties.

Halve finale

(25 juni) [DUI 3-2 TUR]

(26 juni) [RUS 0-3 SPA]

Finale

(29 juni) Drie weken nadat in een kil Basel het tornooi op gang werd getrapt, vond deze zondag in een bloedheet Wenen de apotheose van dit EK plaats. Spanje, met negen op negen in de groepsronde, was het enige land op dit EK zonder één nederlaag. Maar we zagen ook eerder dat de favorieten niet altijd hun glansrol konden realiseren. Spanje speelde sinds zijn Europese titel in 1964 nog precies één finale op een groot tornooi; Duitsland was vaandag aan zijn twaalfde finale in diezelfde periode toe. [DUI 0-1 SPA]