Belspelletjes

Deze week in Basta nemen de Neveneffecten het op tegen de belspelletjes op televisie. Je kent ze wel: zo’n onnozel programma om half één ’s nachts waar geen kat naar kijkt, maar waar je toch “Dui-zen-den euro’s winnen kan!”

Namen ze het vorige week nog op tegen klantendiensten, dan zijn deze week de belspelletjes aan de beurt. 1VRT, De mol in het belspel, 17 januari 2011. Basta plantte hun mol, Maxime De Winne, als presentator van Quizzit in het centrum van de actie. Ondertussen werd rekenwonder Gaëtan De Weert ingezet om de telsleutel van iedere opgave te kraken. Wat volgt is een heroïsche strijd tegen de bierkaai.

Is dit het einde van de belspellen op tv? Ik vrees een beetje van niet. Volgens de reportage blijkt VTM nog steeds veel geld te verdienen aan deze gokspellen. In het huidige crisisklimaat zal geen enkele manager zomaar beslissen om zo’n geldkraan zomaar dicht te draaien. Ook de Kansspelcommissie en ‘Staatssecretaris voor de Coördinatie van de fraudebestrijding’ Carl Devlies zullen hier weinig verschil in kunnen maken. Omdat ons land nog steeds op zijn gat ligt zonder nieuwe regering zal de nodige, nieuwe wetgeving wellicht nog lang op zich later wachten.

De rest van de aflevering

VMMa heeft alle belspellen afgeschaft

(18 januari) Blijkbaar was ik toch iets te negatief in mijn voorspelling. De Vlaamse Mediamaatschappij (VMMa), het moederbedrijf van VTM en 2BE, heeft laten weten onmiddellijk en volledig te stoppen met de uitzending van deze gokspellen. Peter Quaghebeur, directeur-generaal van VMMa liet weten dat:

Ondanks het feit dat de organisatie van de belspelletjes volledig binnen het wettelijke kader gebeurde, wat ook bevestigd werd door de Kansspelcom missie, heeft de VMMa toch beslist om de uitzending van de belspelletjes stop te zetten. Als er geen maatschappelijk draagvlak is voor belspellen, dan heeft het ook geen zin meer dat we ze uitzenden.

Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) reageerde alvast verheugd op de beslissing van de VMMa.

Ik ben bijzonder blij dat zenders VTM en 2BE zelf hebben beslist de belspelletjes met onmiddellijke ingang van het scherm te halen. Het is belangrijk dat een familiezender zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid hierin neemt.

Jonas Geirnaert, een van de makers van Basta, vindt het een goede zaak dat de belspelletjes nu verdwijnen, maar hij vindt triomfalisme misplaatst. “Volgens ons zouden die belspelletjes nooit uitgezonden mogen geweest zijn”, zegt hij. Hij vindt het jammer dat de politiek niet sneller ingegrepen heeft. De makers van “Basta” hadden wel verwacht dat hun programma enige commotie ging veroorzaken, maar het feit dat de spelletjes nu stopgezet worden, kwam voor hen toch nog als een verrassing.

So long, suckers!

Laten we proberen om op een gepaste wijze afscheid te nemen van deze televisionele gedrochten.

https://www.youtube.com/watch?v=1T1W1AazKro

In Nederland, waar deze dingen al enkele jaren geleden verboden werden, kunnen ze er ook wat van. Getuige daarvan is deze ietwat seksistische compilatie van belspelpresentatrices op SBS6.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

6 reacties

  1. Zelf hoop ik ook dat ze die idiote gokspelletjes zo snel mogelijk afschaffen. Niet alleen is het een misleidende tactiek en verdient men grof geld op de kap van onnozele* mensen, programma’s als deze bieden ook helemaal geen meerwaarde.

   * Onnozel als in: onschuldig, naïef, niet goed nadenkend.

 1. En… Hun missie of beter ‘opdracht’ is geslaagd. Maar de commerciële zenders kunnen helemaal niet zonder het geld dat deze bedriegelijke spelletjes opbrengen. Dus sta niet versteld als volgende (of maand) astro-tv te zien is op de zenders van VMMA. Ik stuur Ingrid Lieten alvast een document hierover door.

  1. Op andere zenders loopt momenteel al die walgelijke astro-tv. Een kijkje bij buurlanden als Duitsland geeft vaak al een beeld van wat er ons te wachten staat.

   Allemaal gelijkaardige brol. Komt er een verbod op het ene, dan bedenkt men meteen al de volgende melkkoe.

   Op zich is het best erg dat men mensen zo in de luren leggen wil. Van de andere kant kan je ook stellen dat er blijkbaar toch nog genoeg mensen zijn dit hun geld aan dergelijke onnozeliteiten willen verspillen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *