Autovrije zondagHet is hier zo stil vanmorgen. Geen geraas van auto’s. Geen getoeter van ongeduldige chauffeurs. Op zondag 19 september is het centrum van Antwerpen autovrij.

In de jaren zestig en zeventig waren autoloze zondagen een teken van de oliecrisis. Tegenwoordig wordt de auto gebannen om het milieu een dagje te sparen. Fijn en stof, dat hebben we wel genoeg hier in Antwerpen.

Evenementen

Tussen 10 en 18 uur is de binnenstad dus volledig autovrij. Straks eens de fiets op en gaan kijken wat de organisatie allemaal op poten heeft gezet. Volgens de brief die hier een week of twee geleden in de bus zat zou er heel wat animatie voorzien zijn. Je kan een gratis proefrit maken met:

  • Twike = lichtgewicht elektrisch autootje (Brouwersvliet)
  • Segway = zelfbalancerend personenvoertuig (Meir)
  • Ligfiets – voor comfortabel, snel en lang fietsen (Verbondstraat)
  • Elektrische fiets = fiets met elektrische aandrijving die het trappen ondersteunt (Meirbrug)
  • Kickbike = een ’trottinette’ voor volwassenen (Groenplaats)

Ook is er op de Groenplaats het Trappersdorp met een hobbeltandem, molenfiets, zevenstepper,…

Meer op Facebook en YouTube.

Openbare vervoer

Naast het milieu wat rust gunnen is zo’n autoluwe zondag natuurlijk ook een prima kans om het openbare vervoer te promoten. Zowel De Lijn als de NMBS verkopen goedekope dagtickets.

Bij de spoorwegen betaal je zondag amper 9 euro voor welke verplaatsing dan ook tussen twee Belgische stations. De Lijn biedt een dagpas aan van 2,50 euro. Daarmee kan men onbeperkt reizen.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *