Samenstelling van het heelalHet ruimteveer Endeavour vertrok vandaag van op Cape Canaveral voor haar 25ste en laatste ruimtereis. Tijdens deze laatste missie draagt de space shuttle een speciaal meetinstrument om onderzoek te doen naar ongewone materie.

De Alpha Magnetische Spectrometer (AMS), een toestel van zo’n €1,5 miljard, zal het heelal scannen op zoek naar sporen van antimaterie en de mysterieuze ‘donkere materie’. Deze beïnvloedt de beweging en straling van sterren en melkwegstelsels. Onderzoekers denken dat de antimaterie zich parallel aan de normale materie heeft gevormd, maar ze lijkt te zijn verdwenen uit het heelal.

De AMS zal binnenkort op aan het ISS worden gekoppeld alvorens zijn onder te beginnen. Het instrument is in staat op circa 2.000 deeltjes per seconde te controleren op ‘gravitational lensing’, wat een teken kan zijn ongewoon sterke beïnvloeding. Ik kijk alvast uit naar het eerste visuele bewijs!

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Natural born probleemoplosser met een oog voor usability, design, trends en details. Professioneel bezig met letterwoorden als SEO, SEA, SMO, DIY en CYA.