Samenstelling van het heelalHet ruimteveer Endeavour vertrok vandaag van op Cape Canaveral voor haar 25ste en laatste ruimtereis. Tijdens deze laatste missie draagt de space shuttle een speciaal meetinstrument om onderzoek te doen naar ongewone materie.

De Alpha Magnetische Spectrometer (AMS), een toestel van zo’n €1,5 miljard, zal het heelal scannen op zoek naar sporen van antimaterie en de mysterieuze ‘donkere materie’. Deze beïnvloedt de beweging en straling van sterren en melkwegstelsels. Onderzoekers denken dat de antimaterie zich parallel aan de normale materie heeft gevormd, maar ze lijkt te zijn verdwenen uit het heelal.

De AMS zal binnenkort op aan het ISS worden gekoppeld alvorens zijn onder te beginnen. Het instrument is in staat op circa 2.000 deeltjes per seconde te controleren op ‘gravitational lensing’, wat een teken kan zijn ongewoon sterke beïnvloeding. Ik kijk alvast uit naar het eerste visuele bewijs!

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.