Het is ondertussen al 87 jaar geleden sinds hij eindigde, maar er leven nog steeds mensen die tijdens de Eerste Wereldoorlog hebben meegevochten. Voor België zijn dat er niet veel meer, maar op mondiaal vlak is dat toch nog een redelijke groep.

Om de diversiteit van die strijders nog eens in het daglicht te stellen, enkele gekleurde kiekjes uit de oude doos, genomen door de Fransen tijdens de laatste twee jaren van ‘Den Grooten Oorlog’. Deze foto toont enkele zwarte soldaten, uit Senegal en andere Franse kolonies, die meevochten aan het front.

Senegalese and other French African colony soldiers
Senegalese and other French African colony soldiers.

Of er voor België ook koloniale troepen meestreden weet ik eigenlijk niet. Misschien moet iemand daar maar eens een doctoraat rond maken. (Hint naar geschiedenissttudenten die nog geen thesisonderwerp hebben.)

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

5 reacties

  1. Kleurfoto’s (mooie pun trouwens) uit de Eerste Wereldoorlog? Well I’ll be.. De Fransen hadden wel Marokkanen in dienst, die bevonden zich trouwens ook in de Westhoek. En ook de sikh’s ‘mochten’ komen meevechten voor de Britten. De Kongolese soldaten die in dienst waren van het Belgisch leger – en waarvan er ook enkele duizenden zijn omgekomen – werden ingezet op het Afrikaans continent waar ook gevochten werd, maar werden niet naar België overgebracht, meen ik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *