Zowel Herman, Jan en Google maakten een kort over­­zicht van hun blog stat­is­tie­ken van 2011. Der­ge­lijke rap­port­en maak ik maandelijks zelf voor m’n professionele klanten, dus eentje voor mezelf moet ook lukken. Vragen en opmerkingen zijn welkom.

Jaaroverzicht

Naast hard cijfer­materiaal uit Google Analytics krijgt u hier ook nog enkele eerste inzichten.

Gelijk­aardige cijfers van WordPress zelf zijn eveneens beschikbaar, maar die liggen gevoelig hoger (341.966 lezers) wat hen volgens mij minder betrouwbaar maakt.

Publiek

Aardling bezoekers in 2011
Aardling unieke bezoekers in 2011 volgens Google Analytics
  • In totaal kwamen hier 202.994 unieke bezoekers over de vloer, goed voor 313.678 pageviews.
  • Die waren vooral afkomstig uit België (50 procent), Nederland (30) of de Verenigde Staten (10).
  • 31 maart was een piekdag met 1.948 bezoekers.
  • De meest gebruikte browsers waren: Internet Explorer (40 procent), Firefox (24), Chrome (21) en Safari (9).
  • Ongeveer 5 procent maakte gebruik van een mobiel toestel. Daarbij waren iPad en iPhone veruit de populairste toestellen.
  • Volgens FeedBurner zijn er momenteel 247 lezers van de RSS feed. Lurkers: laat jullie eens horen!

Verkeersbronnen

  • Een meerderheid van bezoekers kwam hier binnen via zoek­machines (70 procent).
  • Men zocht vooral naar: android apps, starbucks antwerpen, postcodes belgie, 1 april grappen en wikileaks.
  • Social media leverde zo’n 8 procent van de bezoekers. In volgorde van belangrijkheid ging het om: StumbleUpon, Facebook, Twitter en Google+.

Inhoud

Aardling reacties in 2011
Aardling reacties per maand in 2011 volgens Akismet
  • Het voorbije jaar schreef ik 144 nieuwe artikels. Zeker niet alle ideeën haalden dit blog: er staan momenteel 157 teksten in draft.
  • In totaal gaf u liefst 532 reacties, wat neerkomt op een gemiddelde van 3,7 per artikel.
  • 36.899 lezers voor een artikel uit 2010 met mijn 10 Beste Android apps. De recentere versie uit 2011 haalde slechts 1.683 lezers.
  • Het meest gelezen artikel geschreven in 2011 was Het Wereldrecord van het Land zonder Regering met 5.964 lezers.
  • De populairste pagina was mijn collectie van quotes met 10.949 lezers, voornamelijk dan via StumbleUpon.
  • Akismet beschermde dit blog tegen 25.892 spam comments.

Voornemens voor 2012

Alhoewel het grootste aantal bezoekers deze website vonden via zoekmachines (70 procent) kwamen de meeste reacties van het beperkte aantal bezoekers vanuit social media (8 procent). Het lijkt dan ook een interessant doel om het percentage reacties via sociale netwerken verder aan te moedigen.

Het voorbije kwartaal werd werk gemaakt van een duidelijker navigatie binnen de verschillende onderwerpen van dit blog. Die herstructurering in silo’s lijkt alvast zijn eerste vruchten af te werpen. Ik zou daar graag verder in gaan met hacks als “recente reacties binnen deze categorie”, gerelateerde tags en een custom design afhankelijk van het gelezen thema. Ook de homepage zal nog een facelift krijgen om die structuur beter weer te geven.

Een derde voornemen is het verder uitbreiden van relevante advertenties. Zoals u misschien al weet gaan alle reclame-inkomsten naar het goede doel. Wat dat betreft was 2011 een vruchtbaar jaar. Dat cijfer wil ik in 2012 graag overtreffen.

Hoe was uw blogjaar in 2011?

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Sinds 2003 publiceert Stijn Vogels hier zijn mening over mondiale merkwaardigheden. Met een geschiedenisdiploma op zak streeft hij ernaar door middel van zijn doordachte analyses een waardevol perspectief te bieden op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

20 reacties

      1. ik zie het niet als verdaan… meer als in, als ik dit allemaal op mijn blog had geschreven had daar meer gestaan. Nu worden gelukkig alle public posts door gezet dus dat helpt ook nog steeds met de traffic.

  1. Pingback: Blogstats 2011
    1. Hallo Wannabe. Dankjewel voor jouw reactie. We blijven ons best doen. ;-) Ik heb zonet jouw eigen bericht met stats van december gelezen. Interessant zijn de “actions” die je eveneens volgt (page views, downloads en outlinks). Dat lijkt me een interessante metric om mee te nemen. Moest het mogelijk zijn, dan zou ik zeker ook het delen via sociale media volgen als aparte action. Die gegevens geven ook altijd interessante inzichten.

    1. Flickr nog steeds? Dan link je wellicht steeds terug naar je eigen artikels. Ga je ook bewust op zoek naar de juiste tags en groepen om je foto’s aan toe te voegen?

  2. Krjigen we ook halfjaarlijkse statistieken te zien? Lijkt me interessante om de statistieken te bekijken nu met het slechte weer in België, waar de helft van je bezoekers vandaan komen.

    In ieder geval een, weliswaar late, proficiat met het aantal bezoekers, zeer indrukwekkend voor een persoonlijke blog. Knap!

    1. Een terechte vraag Thomas. Bekijk ik de maandstatistieken van het voorbije half jaar, dan blijft het bezoekersaantal hoog na de kerstdagen (donkere winter) en late lentemaanden (mensen met examens die niet veel beters te doen hebben?). Juli en augustus volgen de klassieke dipjes. Ik heb hier statistieken sinds 2005 dus beschouw die trends als vrij betrouwbaar. De zomermaanden zijn sowieso niet de beste tijd om je ‘beste werk’ te publiceren. Niemand om het te lezen, en ik eigenlijk wil ik er ook wat minder tijd in steken tijdens deze maanden. ;)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *