Wat een tijdstip om een bericht te posten. Al een geluk dat ik me niets aantrek van numerologie. 11 november 2011 zal gauw genoeg weer achter ons liggen. Een dag als een ander.

Tot ontsteltenis van heel wat historici weten thans steeds minder mensen wat we vandaag herdenken. Dat was nochtans niet zo moeilijk: de wapenstilstand ter beëindiging van “de Grote Oorlog”. Het conflict dat escaleerde na de moordaanslag op Oostenrijkse aartshertog Franz Ferdinand en waarbij België al gauw betrokken werd.

Voorpagina van Le Soir op 4 augustus 1914
Le Soir van 4 augustus 1914 meldt de Duitse inval van België

Het Schlieffenplan maakte korte metten met de Belgische weerstand. Steeds meer landen raakten betrokken en dit sneeuwbaleffect maakte van een Europees conflict een echte wereldoorlog. Ook troepen uit kolonies werden betrokken. De beelden die we kennen van deze periode zijn doorgaans grijs. Nochtans zijn er ook kleurenfoto’s van de Eerste Wereldoorlog gemaakt.

Achteraf kwam er nog een tweede wereldoorlog. En sindsdien heeft ieder decennium wel zijn eigen grote oorlog. Maar aan de Menenpoort in Ieper blijft men nog iedere avond de Last Post spelen.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *