Stel je voor: je zit in je bureaustoel, kop koffie in de hand, een paar ongelezen reacties gisten in je WordPress-installatie — en in plaats van weer in te loggen via wp-admin als een middeleeuwer, verschijnt daar ineens een discreet notificatievenstertje op je scherm. Een melding. Een kans. Een nieuwe wereld.

Moderator maakt het mogelijk om direct vanaf je desktop reacties te bekijken, goed te keuren, te verwijderen of als spam te markeren. En alsof dat nog niet futuristisch genoeg is: je ziet ook de Gravatar van de reageerder, want visuele context is belangrijk als je moet kiezen tussen “goedkeuren” of “verbranden met digitaal vuur”.

WordPress Comment Moderator

Wat kan dit klein maar krachtig desktopwonder allemaal?

Moderator is een WordPress plugin en desktop applicatie, gemaakt met Adobe AIR, die het mogelijk maakt reacties te bekijken en modereren vanop je desktop. Kan handig zijn. Meer bij Daniel Dura.

  • Ongecontroleerde reacties bekijken zonder naar je dashboard te gaan
  • Dock- en systeembalkmeldingen wanneer er nieuwe reacties zijn
  • Reacties goedkeuren, verwijderen of markeren als spam – allemaal binnen de applicatie
  • Applicatievenster sluiten of minimaliseren naar het systeemvak
  • Gravatars tonen van wie de reactie heeft geplaatst

Met andere woorden: alles wat je altijd al had willen doen, maar dan in 72KB ZIP-formaat. En ja, dit is pas de vroege release.

Belangrijk: verwachtingen temperen met stijl

Let op: dit is een vroege versie van de applicatie. Of zoals wij het noemen: een charmante hoeveelheid bugs met potentieel. Je zou dus kleine eigenaardigheden kunnen tegenkomen. Denk aan prestatieproblemen bij honderden wachtende reacties, of het gevoel dat de applicatie soms stiekem met je plugin praat via blik en touw. Maar goed nieuws: dat wordt aangepakt in de volgende versie.

Feedback? Suggesties? Bugrapporten? Alles mag naar wpmoderator@gmail.com. Andere, minder technische liefdesbrieven mogen naar daniel.dura@gmail.com.

Benodigdheden

Om Moderator te gebruiken heb je het volgende nodig:

  • WordPress 2.6 of hoger.
  • Adobe AIR 1.1 (werkt op Mac, Windows, en is in bèta voor Linux).

Installatie: eenvoud in vier stappen

  1. Download de plugin.
  2. Pak het ZIP-bestand uit en plaats de inhoud in {wordpress install}/wp-content/plugins.
  3. Log in op je adminpaneel, ga naar Plugins en activeer Moderator.
  4. Ga naar Instellingen → Moderator en volg de instructies voor de desktopclient.

Let op: Heb je meer dan een paar honderd reacties in de wachtrij (exclusief spam), dan kan de applicatie wat traag zijn. Dit wordt aangepakt in de volgende update.

Roadmap: wat er nog komt

Of: de visionaire toekomst van commentmoderatie, nu in bèta en met minder huilen.

  • Antwoorden op reacties, direct vanuit de desktopapp. Geen omwegen meer via het dashboard. Geen tabbladen. Geen afleiding. Alleen jij, een typveld, en een gevoel van onmiddellijke gerechtigheid.
  • Meerdere blogs beheren in één interface. Voor de mens met te veel WordPress-installaties en te weinig tijd. Eén venster om ze allemaal te temmen.
  • Pop-upmeldingen voor inkomende reacties. Want wat is het leven zonder plotseling opduikende venstertjes met meningen van vreemden?
  • Een thema dat meer lijkt op de WordPress admininterface. Minder “Adobe AIR demo”, meer “serieuze moderatieprofessional die weet waar de knoppen zitten”.
  • Volledige ondersteuning voor WordPress 2.7’s nieuwe moderatiemethodes, zodra beschikbaar. Sterker nog: als alles volgens plan verloopt, heb je de plugin straks niet eens meer nodig. De desktopclient zal alles zijn. Je vriend, je wachter, je zachte notificatiegeluid in donkere tijden.

Moderator is er, hij werkt, en hij ziet eruit alsof hij uit de toekomst komt — een toekomst met systeemvaknotificaties, AIR-interfaces en een menselijker manier van modereren.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Sinds 2003 deelt Stijn Vogels zijn mening over mondiale merkwaardigheden. Gewapend met een geschiedenisdiploma en een scherpe pen zoekt hij naar zin in de chaos. Misschien vind je iets wat je aan het denken zet. Misschien ook niet. Maar dat is het risico van nieuwsgierigheid.