Minisite Le Record Du Monde.be is een aanklacht tegen de lange regerings­vorming in België. De verkiezingen zijn vandaag 215 dagen geleden en nog steeds hebben onze politici geen akkoord bereikt. Om u een beeld te geven wat dat wil zeggen creëerde Sven Grothe deze countdown timer.

Irak: de huidige wereldkampioen in politieke impasse

Ah, Irak. Een land dat in oorlog was en nog steeds sneller een regering kon vormen dan wij in een gemoedelijk West-Europees staatje waar het grootste conflict doorgaans over mayonaisemerken gaat. Dat moet steken. Maar vrees niet, we zijn nog slechts 74 dagen verwijderd van de ultieme trofee. Op 30 maart 2011 kunnen we officieel recordhouder zijn!

Zal er een feestdag komen? Een nationale frietdag misschien? Of krijgen we allemaal een certificaat dat we het democratisch vacuüm langer hebben volgehouden dan enig ander volk? De spanning is om te snijden.

Burgerprotest: omdat er iets moet gebeuren, maar niemand weet wat

Wereldrecord van het Land zonder Regering
België. Land van bier, chocolade en politieke stilstand die een olympische discipline zou moeten zijn.

Wanneer de regering niets doet, neemt het volk het heft in eigen handen; op creatieve manieren, uiteraard.

  • Camping 16 is en kampeeractie voor het regeringsgebouw, want niets zegt “spoedige formatie” als het idee dat je elke dag over slapende activisten moet stappen om je kantoor te bereiken.
  • De mars op Brussel van 23 januari 2011. Want als er iets is wat politici overtuigt, dan is het een grote groep mensen die met bordjes zwaait en slogans roept die op een T-shirt zouden passen.
  • Het ongeschoren baarden-initiatief van Benoît Poelvoorde is het summum van Belgisch protest. Geen regering = geen scheermesjes. En als er één ding is wat de politieke crisis had kunnen verhelpen, was het de dreiging van een verzameling anarchistische hipsterbaarden op het parlementaire toneel.

Het Triumviraat: geschiedenis herhaalt zich (maar nu in een kapsalon in Charleroi)

Hopelijk slaagt het triumviraat er in om binnenkort tot een oplossing te komen. Het eerste triumviraat (59-53 v.Chr.) eindigde in een Romeinse burgeroorlog waarvan enkel Julius Caesar als overwinnaar overbleef.

Historisch gezien is een triumviraat nooit een stabiel concept gebleken. Het Romeinse exemplaar eindigde in dolksteken en oorlog. De Belgische versie voelt momenteel meer aan als drie mannen die vastzitten in een escape room zonder aanwijzingen.

Maar wie zal er overwinnen? Bart De Wever, de Romeinse quote-machine die zichzelf waarschijnlijk al in een toga heeft ingebeeld? Of Elio Di Rupo, de enige echte Italiaan in dit verhaal die mogelijk al pasta heeft gekookt ter viering van zijn toekomstige overwinning? Of een onverwachte derde hond die met het been gaat lopen? Wie zal het zeggen?

Het enige wat vaststaat: we zijn niet zomaar een land zonder regering. We zijn een recordland zonder regering. En dat, beste lezer, is iets waar we bijna trots op kunnen zijn.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Sinds 2003 deelt Stijn Vogels zijn mening over mondiale merkwaardigheden. Gewapend met een geschiedenisdiploma en een scherpe pen zoekt hij naar zin in de chaos. Misschien vind je iets wat je aan het denken zet. Misschien ook niet. Maar dat is het risico van nieuwsgierigheid.

Doe mee met de conversatie

16 reacties

    1. To me personally it doesn’t matter much. It bugs that political opinion of each Belgian is not reflected in the government, but for my party nothing much would change.

      There are however more pressing issues. Government official need to be hired to replace those who retire. There is financial speculation against our economic future, which is hurting BEL20 companies on the stock market. The new financial year has started and a new government budget needs to be determined — King Albert II has asked the previous government that’s on it’s way out to start working on this. I can name a few more things.

      The main issue is that nothing is done. Our neighbouring countries are moving ahead while we remain standing in one place.

      1. Does Belgium have some sort of “emergency laws” that allow things to get passed during a situation like this? (in words: no government)

        1. There is a government of current affairs. They have some powers, but not all. They have been running things since the election, 216 days ago now. One of the things they took care of was the European presidency from July to December 2010. But these people were elected a long time ago and no longer represent the current political climate.

          1. Well, as long as they can at least take care of day-to-day business, it could be worse.

            I don’t know if you noticed back then, but Hessen had the same kind of government of current affairs for a year a few years ago. Same story as you have now – election, but no majority. It took them a year to find a way…

              1. And I guess re-elections wouldn’t make things better, right?

                7 parties…probably impossible, especially with the wallonia-flanders-split.

      1. Men moet toch niet al te lang na denken om te weten dat Belgie zich momenteel belachelijk maakt zonder regering,en dit als hart van europa.

        1. Er is thans nog een regering van lopende zaken (zonder volheid van bevoegdheid). Die regering onder Yves Leterme was het voorbije half jaar nog voorzitter van de Europese Unie, zonder noemenswaardige incidenten.

          Het probleem op zich is dat het Belgische volk via de verkiezingen van 2010 heeft aangegeven een andere koers te willen varen. Zolang er geen nieuwe regering is blijven deze wensen onvervuld.

  1. Wij zijn een aantal gewone burgers die het beu zijn. Via Internet willen wij de politiekers aansporen nu eindelijk eens hun werk naar behoren te doen

    www. burgerprotest.be

    1. Naast Griekenland heeft België de meeste schulden van heel Europa, als dat niet tot nadenken maakt weet ik het ook niet meer.

      1. Verlies ook niet uit het oog dat Italië de voorbije jaren een aardig potje schulden heeft zitten opbouwen. Berlusconi heeft goed zijn best gedaan. En dan zijn er ook nog Portugal, Spanje, en ook een beetje Frankrijk. Denk je dat dit iets te maken heeft met de “zuiderse mentaliteit”? In bijvoorbeeld Scandinavië zie precies je veel minder dergelijke problemen lijkt het.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *