Guy Fawkes maskerRemember, remember the fifth of November
The gunpowder treason and plot.
I see no reason why gunpowder treason
Should ever be forgot.

Met dit gekende rijmpje herinnert men in Engeland aan Guy Fawkes, een katholiek samenzweerder, die op 5 november 1605 het parlement in Londen probeerde op te blazen, met enkele tonen buskruit in de kelders van het gebouw. Dit politiek getinte verhaal diende als basis voor de tiendelige graphic novel van Alan Moore uit 1982, waarin een illuster personage genaamd V eenzelfde doel voor ogen heeft.

V for Vendetta (2005)

Het jaar is 2020, en Engeland is veranderd in een dystopia onder de dictatoriale leiding van kanselier Sutler (John Hurt). De vergelijking met Big Brother uit George Orwell’s 1984 is zeker niet ver weg. Het is tegen deze oppressieve overheid dat V (Hugo Weaving), een masker-dragende Zorro look-alike, in opstand komt. Een speling van het lot brengt hem samen met Evey Hammond (Natalie Portman), die alzo bij zijn revolutionair complot betrokken raakt.

V for Vendetta is het debuut van de Australische regisseur James McTeigue. De productie is deels in handen van de Wachowski broers, bekend van The Matrix. Het erg spannende verhaal, dat elementen van de Phantom of the Opera combineert met een sterke politiek-getinte ondertoon, was beter dan ik verwacht had. Opvallend detail is de gelijkenis tussen het logo van V, en dat van de anarchisten. Ook bepaalde quotes doen hier sterk aan denken:

People should not be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people. — Thomas Jefferson

Gaat dat vooral zien!

+ Officiële site
+ Wikiquote
+ Trailer
+ IMDB

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *