In deze tijden van steeds grotere smartphones is dit toestel van Sony, met zijn 4.6 inch scherm, vergezeld van het woord ‘Compact’ in de benaming. Het is goed om te zien dat er nog fabrikanten zijn die de high-end ‘specificaties’ niet enkel weerhouden voor de grotere toestellen.

Sony Xperia Z3 Compact

Het toestel ligt aangenaam in de hand, is makkelijk met één hand te bedienen. De behuizing is van plastic, maar ziet er erg mooi uit. Het grootste nadeel is dat de achterkant uiterst gevoelig is voor krassen. Het 720p (dus geen 1080p full-HD) lcd-scherm zelf voelt dan weer erg sterk aan. Het scherm mist wel de extreme helderheid en contrasten van bijvoorbeeld Amoled-schermen, maar me viel in eerste plaats de meer realistische kleurweergave op. Het is een aangename kijkervaring, en het scherm blijft zeker ook bij tegenlicht leesbaar. Twee keer op het scherm tikken activeert het scherm uit stand-by, dit is handig, maar durft ook weleens te haperen. Vooraan is er een led-lampje dat aangeeft als er iets te melden is, zoals een binnengekomen bericht, een kleine extra, maar wel zeer bruikbaar.

Sony Xperia Z3 Compact

Specificaties

Het moet gezegd dat de quad-core processor en 2 GB Ram geheugen zorgen voor een snelle prestaties, hieruit blijkt dat de kleine broer echt opgewassen is tegenover de andere high-end toestellen. Surfen, video’s kijken of een game spelen, het loopt allemaal vlot alsook het schakelen tussen de verschillende toepassingen.

Geluid

De ingebouwde speakers brengen een mooi gebalanceerd geluid voort, maar wanneer de volumeknop de maximumstand bereikt merk je een duidelijke ruis, nochtans is dit maximum geluidsniveau niet een zo hoog.

Camera

De camera werkt naar behoren en levert mooie foto’s op met hoge resoluties. De vele extra mogelijke modi die je meekrijgt, zullen de meeste mensen als overbodig of zelfs lastig ervaren. Wel zeer handig gebleken is de knop aan de zijkant specifiek toegewezen aan de camera. Op sommige momenten moet het snel gaan, je ziet iets wat je wil vastleggen en je hoeft alleen maar je telefoon te richten, deze knop ingedrukt te houden en je neemt een foto, vanuit eender welk menu en ook als het scherm is uitgeschakeld.

Waterdicht

De IP68 quotering vertelt ons dat dit toestel waterdicht is tot op één meter diepte en dit voor 30 minuten, dit ga je natuurlijk niet snel uitproberen. Toch kan het handig zijn op moment dat je hem per ongeluk eens in het water laat vallen, je hem dus met een gerust hart kan afdrogen en weer verder werken. In hevige regenbuien kun je hem zonder zorgen boven halen en bedienen, in theorie zou zelf douchen met je smartphone nu mogelijk moeten zijn, maar daar zaten we nu niet echt op te wachten. Om het toestel stof- en waterdicht te kunnen houden, was het nodig om hem te voorzien van twee klepjes en je vraagt je af of deze bestand zullen zijn bij langdurig gebruik, omdat je er steeds één moet openmaken bij het aansluiten van je oplader.

Batterij

Naast zijn bescheiden formaat is de actieve tijd die je haalt uit één volle batterij voor mij het grootste plus punt. Hij gaat gemakkelijk de klok rond, zelfs bij intensiever gebruik. Indien je wat voorzichtiger te werk gaat, kun je hem twee dagen laten meegaan. Dit zonder gebruik te maken van de ‘Ultra stamina-modus’, welke je smartphone weliswaar veranderd in een simpel toestel om met te bellen en te sms’en en je zeer veel ruimte geeft tussen twee laadbeurten.

Voordelen en nadelen

+
Melding Led lampje
Hard button om snel foto’s te nemen
Snelle prestaties(ook bij multi-tasking)
Scherm is stevig en krasbestendig
Levensduur accu
Stof- en waterdicht


Geluid > storing bij hoog volume
Klepjes voor de micro-USB poort > opladen
Dubbel tap om te activeren werk niet altijd

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Sinds 2003 analyseert Stijn Vogels wereldgebeurtenissen. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor “connecting the dots” tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar door middel van zijn doordachte analyses een waardevol perspectief te bieden op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *