Over PRISM in België en de NSA bij Netlog

Je zou verwachten dat de grote, machtige NSA weinig tot geen interesse zou hebben in België. Maar blijkbaar hebben ook wel wat boeiende roddels te verkondigen op het internet. Zo keek men via PRISM al eens binnen in de databanken van Netlog.

[Edward] Snowden had in eerdere verklaringen, die het bestaan van het spionageprogramma PRISM aan het licht brachten, verteld dat hij vanop zijn bureau om het even wie tot in details kon doorlichten. Daarvoor had hij enkel een e-mailadres nodig.

PRISM en Netlog in België[…] Analisten kunnen voorts ook heel specifiek zoeken naar een bepaald activiteit. Je kan bijvoorbeeld gericht op zoek gaan naar het Facebook-chatverkeer van vorig jaar van een ’target’. Opvallend: in de slide die de selectieprocedure voor een platform uitlegt, duikt ook Netlog als voorbeeld op. Dat is het sociale netwerk dat Belgen Lorenz Bogaert en Toon Coppens samen uit de grond stampten. […] Verbazend is dat eigenlijk niet.

[Lorenz Bogaert: ] Ik ben bijna zeker dat ze tot alles toegang hebben. We hebben ze bij verzoeken om privé-info altijd gevraagd om strikt de Belgische procedure te volgen, soms frustreerde hen dat. […] Je hebt eigenlijk maar twee keuzes: ofwel leg je je erbij neer, ofwel word je paranoïde. […] Ik vind de bestrijding van het terrorisme zelf nog wel een legitiem doel. Maar ik ben bang dat zoiets ook ingezet kan worden voor economische spionage.1Ben Serrure, NSA hield met spionagetool ook Belgisch Netlog in de gaten, De Tijd, 2 augustus 2013, p. 6.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *