Vorig jaar werd in Breda de oudste kaart van de Nederlanden ontdekt. Het stuk dateert uit 1557 en is onderdeel van de Corte Cronikel door cartograaf Cornelis van Hoorn. Die wil ik wel eens in het groot zien. De grote kabinetskaart van Ferraris was ook al zo interessant, maar dat is een andere periode (18de eeuw).
De kaart vermeldt verschillende Vlaamse steden, maar bijvoorbeeld ook van de Ardennen. Volgens deskundigen van de Universiteit Utrecht gaat het om de oudst bekende kaart van de Nederlanden.
Op de foto’s is te zien dat de kaart plaatsen als Brugghe, Bruessel, Ghent, Nieupoort, Ostende en Oudenaerde aanduidt, vaak met een kleine tekening van een kerk of kasteel. Ook Dinant, Namen en Hoeye staan op de kaart. Opvallend zijn voorts aanduidingen als “tbosch van ardenne” en “Schaldes” (Schelde).
Bron: Koninklijke Bibliotheek verwerft oudste kaart van Nederlanden
Duidelijk fake. Nieuwpoort staat erop maar Veurne niet. RT @boskabout: Oudste kaart van Nederlanden, 1557 http://t.co/xwIeSyEk
Kan het niet goed lezen maar staat er voor Antwerpen Antvoerpen?
Wanneer ik het vergelijk met een “o” in andere steden dan denk ik dat je inderdaad gelijk hebt. En Dendermonde was eerder blijkbaar Dentermonde.
Oudste kaart van Nederlanden, 1557 http://t.co/4kGJuFej
via Tanguy_V Oudste kaart van Nederlanden, 1557 http://t.co/g2BpgOhY via @aardling
Mooi toch!
Doorgeklikt: was het onze KB of de Nederlandse die de kaart aankocht?
Het gaat weldegelijk om de Koninklijke Bibliotheek van België dus hebben wij even geluk zeg. :-)