Schelde in Corte Cronikel, 1557
Scheldemonding met steden als Antwerpen, Gent en Brugge

Vorig jaar werd in Breda de oudste kaart van de Nederlanden ontdekt. Het stuk dateert uit 1557 en is onderdeel van de Corte Cronikel door cartograaf Cornelis van Hoorn. Die wil ik wel eens in het groot zien. De grote kabinetskaart van Ferraris was ook al zo interessant, maar dat is een andere periode (18de eeuw).

De kaart vermeldt verschillende Vlaamse steden, maar bijvoorbeeld ook van de Ardennen. Volgens deskundigen van de Universiteit Utrecht gaat het om de oudst bekende kaart van de Nederlanden.

Op de foto’s is te zien dat de kaart plaatsen als Brugghe, Bruessel, Ghent, Nieupoort, Ostende en Oudenaerde aanduidt, vaak met een kleine tekening van een kerk of kasteel. Ook Dinant, Namen en Hoeye staan op de kaart. Opvallend zijn voorts aanduidingen als “tbosch van ardenne” en “Schaldes” (Schelde).

Kust in Corte Cronikel, 1557
De Vlaamse en Zeeuwse kust met Spaanse vloot
Ardennen in Corte Cronikel, 1557
De Ardennen met steden als Dinant, Huy en Namen

Bron: Koninklijke Bibliotheek verwerft oudste kaart van Nederlanden

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

7 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *