Vorig jaar werd in Breda een schat gevonden. Geen kist vol goud, geen kelk vol eeuwige jeugd, maar iets minstens even opwindends voor de cartografieliefhebber met een zwak voor obscure topografische juweeltjes: de oudste kaart van de Nederlanden, gedateerd op het glorieuze jaar 1557. Dit meesterwerk is onderdeel van de Corte Cronikel door de vermaarde cartograaf Cornelis van Hoorn, een man die klaarblijkelijk begreep dat men kaarten niet enkel nodig heeft om verloren te raken, maar ook om eeuwen later archeologen in extase te brengen. Die kaart wil ik wel eens in het groot zien. De grote kabinetskaart van Joseph de Ferraris was ook al zo interessant, maar dat is een andere periode (18de eeuw).

Deze kaart is een ware tijdmachine op papier. Het zou ons niet verbazen als iemand hem per ongeluk aanraakt en plotseling in een 16e-eeuws kroeggevecht belandt met een licht dronken zeeman uit Brugge. En laten we eerlijk zijn: dat zou geen slechte manier zijn om een donderdagavond door te brengen.

Corte Cronikel 1557
De ‘Corte Cronikel’ is een cartografisch meesterwerk uit 1557: waar rivieren kronkelen, steden trots prijken, en de wereld nog vol onbekende gevaren was.

Van Hoorns werk, Dese corte cronikel in dese rolle gescreven ofte gefigureert…, werd in 1586 gedrukt in Utrecht door Henrick van Borculo, een drukker wiens carrière kort maar krachtig was (1584-1586), alsof hij een Renaissance popster was met een te vroeg tragisch einde.

De kaart vermeldt verschillende Vlaamse steden, maar bijvoorbeeld ook van de Ardennen. Volgens deskundigen van de Universiteit Utrecht gaat het om de oudst bekende kaart van de Nederlanden.

Op de foto’s is te zien dat de kaart plaatsen als Brugghe, Bruessel, Ghent, Nieupoort, Ostende en Oudenaerde aanduidt, vaak met een kleine tekening van een kerk of kasteel. Ook Dinant, Namen en Hoeye staan op de kaart. Opvallend zijn voorts aanduidingen als “tbosch van Ardenne” en “Schaldes” (Schelde).

Kust in Corte Cronikel, 1557
Spaanse vloot voor de Vlaamse en Zeeuwse kust met, toen onze enige files nog bestonden uit Spaanse schepen in formatie.
Schelde in Corte Cronikel, 1557
De Scheldemonding, waar Antwerpen, Gent en Brugge in de rij staan om in 1585 strategisch ongunstig te worden belegerd.
Ardennen in Corte Cronikel, 1557
De Ardennen met steden als Dinant, Huy en Namen, waar destijds enkel vroegmoderne avonturiers en verdwaalde edelen zich waagden.

Goed nieuws voor wie de kaart graag van dichtbij wil bekijken zonder zich schuldig te maken aan een twijfelachtige inbraak in een museum: hij is nu beschikbaar via de KBR. Voor de ongeoefende lezer: de Koninklijke Bibliotheek van België. Deze instelling bewaart alles wat in België ooit gedrukt werd, van literaire meesterwerken tot vergeten belastingformulieren uit 1823. Hun collectie omvat talloze gegraveerde kaarten en plannen, inclusief deze bijzonder waardevolle Korte Cronikel van Cornelis van Hoorn.

Dus als u ooit uw vrienden wil imponeren met obscure historische kennis, weet u nu dat de oudste kaart van de Nederlanden uit 1557 dateert. Als u hen vervolgens mee wilt sleuren naar de KBR om hem te bewonderen, is dat volledig uw verantwoordelijkheid.

Bron: Knack, Koninklijke Bibliotheek verwerft oudste kaart van Nederlanden, 26 januari 2012.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Sinds 2003 deelt Stijn Vogels zijn mening over mondiale merkwaardigheden. Gewapend met een geschiedenisdiploma en een scherpe pen zoekt hij naar zin in de chaos. Misschien vind je iets wat je aan het denken zet. Misschien ook niet. Maar dat is het risico van nieuwsgierigheid.

Doe mee met de conversatie

7 reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *