Nieuwe mensensoort ontdekt: Homo floresiensis

Groot nieuws vandaag! In de grot Liang Bua op het Indonesische eiland Flores (regio Nussa Tenggara Timur) werd een nieuwe link in de menselijke evolutie ontdekt. Deze vondst werd vandaag bekendgemaakt door een publicatie in Nature en wordt door sommigen gezien als de belangrijkste antropologische ontdekking in de laatste honderd jaar. Aangezien hij op het eiland Flores werd ontdekt krijgt hij de naam Homo Floresiensis mee.

Liang Bua grot
In de grot Liang Bua is men reeds 20 jaren bezig met opgravingen.
(Afbeelding eigendom van Michael Morewood, University of Wollongong.)

Tak van de Homo Erectus

De oudste overblijfselen in de grot zouden 78.000 en 94.000 jaar oud zijn. Met behulp van “accelerator mass spectrometry dating” kwam men echter tot de vaststelling dat de restanten van een bepaald skelet 18.000 jaar oud zijn, volgens New Scientist zelfs 13.000 jaar. Dat betekent dat deze nieuw ontdekte soort gelijktijdig leefde met de Homo sapiens, die het eiland Flores ongeveer 55 à 53.000 jaar geleden koloniseerden. Deze soort leefde zelfs langer dan de Neanderthaler, die zo’n tienduizend jaar eerder ‘uitstierf’. In de stamboom van de menselijke evolutie zou de floresiensis een onderdeel vormen van de tak erectus.

Homo floresiensis
(Afbeelding eigendom van Peter Schouten.)

Homo floresiensis
(Afbeelding eigendom van National Geographic.)

Overblijfselen

Het 106 centimeter grote skelet werd reeds in september 2003 opgegraven maar moest eerst nog worden onderzocht en gedateerd. Aanvankelijk dacht men dat het de resten van een kind waren, maar onderzoek van de tanden wees uit dat het om een persoon van meer dan 20 jaar ging. De authenticiteit van de overblijfselen werd bevestigd door een driedimensionale röntgenanalyse van de interne structuur van de schedel, iets wat praktisch onmogelijk valt na te maken. De schedel van de Homo floresiensis is slechts zo groot als een pompelmoes (“grapefruit”), veel kleiner dus als die van een Homo sapiens.

Schedels van Homo floresiensis en Homo Sapiens
Schedel van de Homo floresiensis is veel kleiner dan die van de moderne mens.
(Afbeelding eigendom van Peter Brown.)

“Hobbitmens”

Dat de Homo floresiensis zo klein was komt waarschijnlijk door zijn geïsoleerde milieu. Het eiland Flores is namelijk moeilijk te bereiken en was in die tijd waarschijnlijk ook al een eiland (i.t.t. de meeste eilanden in de buurt, die verbonden waren met Azië voor een lagere zeespiegel). De beperkte grootte van de soort zou een gevolg zijn van een caloriearm dieet en de afwezigheid van grote roofdieren op het eiland. Hierdoor was een kleinere gestalte voordeliger om te overleven. Naar aanleiding van deze kleine gestalte zijn er zelfs wetenschappers die de vergelijking durven maken met hobbits.

Lengte van de Homo floresiensis vergeleken met een homo sapiens
Lengte van de Homo floresiensis vergeleken met een homo sapiens.

Aansluitende wetenschappelijke literatuur

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Sinds 2003 analyseert Stijn Vogels wereldgebeurtenissen. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor “connecting the dots” tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar door middel van zijn doordachte analyses een waardevol perspectief te bieden op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *