STS-135 Atlantis

Vandaag rond 12u zal de laatste spaceshuttle landen. Daarmee sluit een hoofdstuk van 30 jaar ruimtevaart. Vanaf nu zullen alle vluchten naar het ISS worden gedaan met de Russische Sojoez ruimtecapsules.

Het verleden

https://vimeo.com/26162174

Het ruimteveer Atlantis is met missie STS-135 de laatste shuttle die de ruimte in ging. Voordien vlogen Endeavour en Discovery hun laatste vlucht in respectievelijk mei en maart 2011. Zoals iedereen weet zijn de andere spaceshuttles verongelukt: Columbia in 2003 en Challenger in 1986.

Spaceshuttles bij lancering
De spaceshuttles bij lancering: Columbia, Challenger, Discovery, Atlantis en Endeavour

Na de succesvolle landing sprak missie commandant Chris Ferguson de volgende woorden:

The space shuttle changed the way we view the world, the way we view the universe. America’s not going to stop exploring. Thanks for protecting us and brining this program to a fitting end.

De toekomst

Hoe het nu verder moet is nog niet zeker. NASA werkt al langer aan een mogelijke opvolger voor de spaceshuttle, maar voorlopig is die er nog niet. Rusland was goed op weg met zijn Boeran, maar daar is nooit wat van gekomen. Momenteel lopen er onderzoeks­programma’s in de Verenigde Staten, Rusland, Europa, Japan, China, India en zelfs Iran. Maar door de economische crisis is de toekomst van die programma’s allerminst zeker.

Daarnaast heb je natuurlijk wel een hele resem beloftevolle private ondernemingen. Denk maar aan SpaceShipOne dat de Ansari X prijs wegkaapte, en SpaceX Dragon dat compatibel is met het ISS. Of Genesis I en Genesis II, de experimentele modules van Bigelow Aerospace. Misschien zit hier wel onze hoop voor onze toekomstige bemande ruimtevaart?

Foto: NASA

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

4 reacties

    1. Europa, Japan en India zijn ook wel bezig maar voorlopig liggen er nog geen concrete plannen op tafel. Ik geloof dat men de komende jaren vooralsnog met raketten en capsules zal werken. Bemande ruimtevaart is ook zo beperkt. Misschien is er wel een oplossing in commerciële richting?

  1. De ESA heeft nu ook de ATV, voorlopig enkel voor vracht maar is relatief eenvoudig om te bouwen voor bemande ruimtevluchten. Is inderdaad wel van het principe raket met capsule.
    De enige die nu bezig is met iets dat lijkt op de spaceshuttle is Virgin met de SpaceShipTwo.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *