13 mei 2021

Aardling

Mijn Mondiale Mening

STS-135 Atlantis, de allerlaatste spaceshuttle

Spaceshuttles bij lancering

De spaceshuttles bij lancering: Columbia, Challenger, Discovery, Atlantis en Endeavour

STS-135 Atlantis

Vandaag rond 12u zal de laatste spaceshuttle landen. Daarmee sluit een hoofdstuk van 30 jaar ruimtevaart. Vanaf nu zullen alle vluchten naar het ISS worden gedaan met de Russische Sojoez ruimtecapsules.

Het verleden

Het ruimteveer Atlantis is met missie STS-135 de laatste shuttle die de ruimte in ging. Voordien vlogen Endeavour en Discovery hun laatste vlucht in respectievelijk mei en maart 2011. Zoals iedereen weet zijn de andere spaceshuttles verongelukt: Columbia in 2003 en Challenger in 1986.

Spaceshuttles bij lancering
De spaceshuttles bij lancering: Columbia, Challenger, Discovery, Atlantis en Endeavour

Na de succesvolle landing sprak missie commandant Chris Ferguson de volgende woorden:

The space shuttle changed the way we view the world, the way we view the universe. America’s not going to stop exploring. Thanks for protecting us and brining this program to a fitting end.

De toekomst

Hoe het nu verder moet is nog niet zeker. NASA werkt al langer aan een mogelijke opvolger voor de spaceshuttle, maar voorlopig is die er nog niet. Rusland was goed op weg met zijn Boeran, maar daar is nooit wat van gekomen. Momenteel lopen er onderzoeks­programma’s in de Verenigde Staten, Rusland, Europa, Japan, China, India en zelfs Iran. Maar door de economische crisis is de toekomst van die programma’s allerminst zeker.

Daarnaast heb je natuurlijk wel een hele resem beloftevolle private ondernemingen. Denk maar aan SpaceShipOne dat de Ansari X prijs wegkaapte, en SpaceX Dragon dat compatibel is met het ISS. Of Genesis I en Genesis II, de experimentele modules van Bigelow Aerospace. Misschien zit hier wel onze hoop voor onze toekomstige bemande ruimtevaart?

Foto: NASA