Echte koffie zetten is meer dan pads of capsules in een machine steken en op een knopje drukken. Steeds vaker zie je dat mensen hun tijd willen nemen om van een goede koffie te genieten. Daarom organiseerde Illy een avond espresso voor dummies waar we de diverse smaken konden ontdekken. Gids van de avond was Barry Gelens, koffiekenner en onze barrista bij Illy Espresso aan de Bourlastraat in Antwerpen.

Een woordje uitleg

Veel jongeren gaan tegenwoordig eerder koffie drinken dan een pintje pakken op café. Kijk naar de opkomst van koffiebars in grote steden als Antwerpen, Gent en Leuven. Eeuwen geleden al waren koffiehuizen de favoriete ontmoetingsplaats van schrijvers, filosofen en handelaren. Er werd over zaken gepraat en het “café” werden bovendien het symbool van liberale ideeën en de verspreiding van cultuur.

Qua kwaliteit van koffie in België is er verbetering merkbaar, al is deze nog niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld Italië. Daar weet je barista wie je bent en hoe jouw ideale kopje te maken. Heel wat Italianen schrikken nog steeds wanneer ze de Belgische koffiecultuur zien. Koekje hier, melk en suikertje daar.

Barry Gelens van Illy Espresso

Het zetten van een kopje koffie kost ongeveer € 0,35 aan grondstoffen. Wanneer je dus zo’n fancy koffie verkoopt aan drie euro, dan mag die wel van een zekere kwaliteit zijn. Illy werkt al jaren mee aan de trend om goede kwaliteit te stimuleren. Zij voorzien daarom degelijke opleidingen in hun Università Del Caffè in Triëst.

De degustatie

Na een uitvoerige briefing over de soorten en bereiding kregen we een aantal kopjes voorgeschoteld om onze smaakpapillen op de proef te stellen.

Espresso koffie degusteren

Opdracht 1: de waterproef

Op tafel stonden vijf bekertjes met water. Het water in ieder bekertje had telkens een andere smaak: zoet, zout, zuur, bitter en neutraal. Aan ons de taak de vijf smaken te raden. Het zoute water was vrij eenvoudig te onderscheiden. De andere vier bleken toch een stuk moeilijker. Zoet en neutraal lagen vrij dicht in elkaars buurt, al kon dat ook aan het kraantjeswater hebben gelegen.

Opdracht 2: Arabica of Robusta?

In een volgende proef kwamen er drie kopjes koffie op tafel. Aan ons de taak om te zeggen welke de Arabica en Robusta waren. Opnieuw erg verraderlijk, want geur en smaak waren erg tegenstrijdig. Uiteindelijk had ik ze alle drie correct. Robusta bevat meer cafeïne en heeft daardoor een overheersende geur maar eerder flauwe smaak. Arabica is net het omgekeerde: een vage geur maar erg pittige smaak.

Opdracht 3: een boeket aan smaken

Op een spinnenwebdiagram aangeven welke smaken we allemaal konden identificeren in drie verschillende koffie’s:

  • eentje uit Cerrado Mineiro in Brazilië (bitter en zuur met een vleugje chocolade),
  • Huehuetenango in Guatemala (zure met veel ‘body’) en
  • Yirgacheffe in Ethiopië (fruitig, chocolade).

Individueel was die test misschien nog te doen. Maar na een hele avond koffie ‘degusteren’ bleek dat toch heel wat moeilijker dan verwacht.

Koffie radar

Aandacht voor design

Nog een leuke detail waren de creatieve kopjes waarin iedere espresso werd geserveerd. Illy staat gekend om zijn exclusieve design. Het merk besteed veel aandacht aan kwaliteit en aantrekkelijkheid van haar product. Sinds 1992 hebben al meer dan zeventig moderne kunstenaars hun kunstzinnigheid mogen uitdrukken op een porseleinen kopje. In hun marketingstrategie gaan ze ook voluit voor de associatie met uitmuntendheid en koffiecultuur.

Een leuke avond, al had ik niet zoveel espresso mogen drinken. Volgens Barry is het een veel voorkomende misverstand dat espresso door zijn sterke aroma meer cafeïne bevat dan filterkoffie. In één espresso zit ongeveer 60 milligram cafeïne, terwijl in een klassieke tas filterkoffie makkelijk 350 milligram zit.

Wat er ook van zij, het was een erg boeiende avond met een boeiend verhaal over en nieuwe inzichten in de wereld van de koffie.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Sinds 2003 publiceert Stijn Vogels hier zijn mening over mondiale merkwaardigheden. Met een geschiedenisdiploma op zak streeft hij ernaar door middel van zijn doordachte analyses een waardevol perspectief te bieden op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *