Let's RockEr doen geruchten de ronde dat Apple volgende week een nieuwe collectie iPods zal uitbrengen, waaronder een vierde generatie iPod Nano. Vorige winter deed ik mezelf eindelijk zo’n mp3-speler cadeau, een Nano. Ik ben er tot nu toe erg tevreden mee, maar dat belet niet dat ik nieuwsgierig ben naar wat die nieuwe generatie brengen zal.

Let’s Rock

Aanstaande dinsdag, 9 september, organiseert Apple er een speciaal pers evenement: Let’s Rock, in het Yerba Buena Center for the Arts te San Francisco. Niet geheel onverwacht. De laatste jaren werden de vernieuwde iPods ook altijd in september aangekondigd. Het is de van het jaar dat alle kindjes terug naar school trekken, en daar zullen er heel wat bij zijn die willen uitpakken met een nieuw speeltje. Naast een vernieuwde iPod Nano verwacht met ook ander nieuws: de iPod Touch zou een facelift krijgen, een demo van iTunes 8.0, etc. We zullen nog wel zien.

Spoilers

Uiteraard zijn er op het internet al enkele afbeeldingen uitgelijkt, waaronder foto’s van nieuwe hoesjes uit Chinese fabrieken — een rare maar doorgaans betrouwbare van informatie. Of je daar nu geloof aan hecht of niet, de uitgelekte foto’s lijken wel allemaal sterk op elkaar. De nieuwe iPod Nano zou dunner, langer en ronder worden, met een groter scherm (verhouding 1.5:1).

Hama iPod Nano 4G case
(Hama Ipod Nano 4G hoesje, via Engadget.)

Bedenkingen

Bij het zijn van al dat moois heb ik toch ook enkele bedenkingen.

  • Zo’n groot scherm, is dat niet ontzettend breekbaar? Een hele dag rondlopen met zo’n Nano in je broekzak, en ’s avonds zit er een barst in je iPod of is het scherm kapot.
  • Als het de bedoeling om beter en meer video te kijken op het grotere scherm, hoe staat het dan met de batterij? Mogen we daar ook een verbeterde versie van verwachten? Wanneer je de huidige iPod Nano 3g gebruikt om video’s te bekijken, zou de batterij zo’n 5 uren meegaan. (Maximum 24 uren voor gewone muziek.)
  • Hoe staat het met de prijs? We zagen al eerder dat de prijs van de iPhone gehalveerd werd — althans in de Verenigde Staten. Mogen we voor deze nieuwe generatie ook een serieuze prijsdaling verwachten?

Nog een kleine week wachten voor een antwoord op mijn vragen.

Na het event

(10 september) Geruchten zijn niet altijd betrouwbaar, maar deze keer wel. Zoals verwacht kreeg de Nano een face-lift: langer, dunner, met een groter scherm. Er zit ook een accelerometer in: Nano horizontaal houden en het scherm gaat naar landscape mode; schudden met de Nano, en je shuffled de playlist. Er was geen sprake van een prijsdaling. Je krijgt wel dubbel zoveel opslagcapaciteit voor dezelfde prijs. Interessant, maar ik ben niet meteen van plan er eentje te kopen. In tegenstelling tot de derde generatie gaat de batterij bij video nu slechts 4u mee, in plaats van 5u bij vroeger, wat waarschijnlijk te wijten is aan het grotere scherm.

iPod Nano 4G
(Nieuwe iPod Nano 4G, beschikbaar in negen kleuren.)

iTunes 8 pakt uit met een nieuwe feature: Genius. Dit muziekgenie bekijkt jouw muziek en suggereert nieuwe liedjes of artiesten die passen bij je muziekstijl. Het programma stuurt daarvoor een overzicht van jouw muziek naar Apple, verwerkt die gegevens, en stuurt haar suggesties terug. Volgens Steve Jobs is dit hele proces anoniem. Ik heb een poging gedaan om Genius aan de praat te krijgen, maar blijkbaar heb je een Apple Store account nodig. Hoe anoniem is zo’n functie wanneer je je eerst moet registreren?

Een video van het event is online beschikbaar op de site van Apple: Apple Special Event, September 2008.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.