Indianenstam ontdekt in het Braziliaanse Amazonewoud

Indianenstam ontdekt in AmazonewoudIn het westen van Braziliaanse Amazonewoud, in de regio Envira aan de grens van Brazilië met Peru, is een tot nog toe onbekende indianenstam ontdekt. Vanuit een vliegtuigje hebben vertegenwoordigers van de overheidsorganisatie voor indianenzaken foto’s genomen om aan te tonen dat er nog steeds afgezonderde stammen bestaan die bescherming verdienen. Door illegale houtkap worden zij in hun voortbestaan bedreigd: iedere tien seconden verdwijnt een stuk regenwoud zo groot als een voetbalveld. Vaak hebben zulke geïsoleerde stammen ook geen weerstand tegen ziektes die elders al zijn ingeburgerd, zoals waterpokken en verkoudheid. Wereldwijd zijn er naar schatting ruim honderd stammen nog niet ‘ontdekt’. Meer dan de helft daarvan zou leven in het Amazonegebied bij de grens tussen Brazilië en Peru.

Survival International, een organisatie zet zich in voor bedreigde stammen, plaatste op haar website foto’s van de stam. (Bij de Boston Globe staan betere, high-res versies.) Met rood pigment beschilderde stamleden staan naast rieten hutjes in een open plek in het dichte oerwoud. Achter de twee rode mannen op de foto hierboven lijkt een vrouw te staan die bedekt is met een zwarte laag verf. De roodhuiden richtten hun pijlen op het vliegtuigje. De boodschap is duidelijk: blijf uit de buurt.

Bron: Incredible pictures of one of Earth’s last uncontacted tribes firing bows and arrows (Daily Mail)

4 juni: De Peruviaanse overheid kondigt aan een team te zullen sturen naar het gebied waar de geïsoleerde stam zich bevindt. Het onderzoeksteam wil te weten komen of de stam al dan niet onder druk staat regelmatig te verhuizen door illegale ontbossing.

22 juni: Een medewerker betrokken bij de bescherming van Amazone-stammen, José Carlos Meirelles, geeft vandaag toe dat de onbekende stam eigenlijk al eerder gekend was, maar dat hun ‘ontdekking’ nogmaals werd overgedaan om alzo meer aandacht te kunnen krijgen voor de bescherming van het regenwoud en haar oorspronkelijke inwoners.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.