Diplomatieke rel? Welke diplomatieke rel? Karel De Gucht heeft helemaal gelijk voor wat betreft het imago van Jan Peter Balkenende, maar we moeten ook in eigen boezem durven kijken. Als Jan Peter tovenaarsleerling mag zijn, dan onze eigen Guy toch ook zeker! Iedereen weet nog wel hoe hij met zijn toverstokje 200.000 nieuwe jobs wou creëeren door DHL weg te toveren. Op naar Hogwarts!

“Sorry!”

Balkenende en VerhofstadtDe Gucht, die veilig en wel met koning Albert II in China zit, liet zondag weten dat hij spijt heeft en:

enkel een vergelijking [wou] maken tussen Pim Fortuyn en mijnheer Balkenende. Ik wou het contrast tussen beide mannen illustreren.

Die uitleg is ver zoek wanneer je de eigenlijke tekst van het interview leest (of hoort: hier of hier):

Jan Peter Balkenende: een mix van Harry Potter en brave stijfburgerlijkheid, een man in wie ik geen spoortje charisma kan ontwaren.

Reacties

Terwijl de uitspraken van De Gucht hem in de Nederlandse webwereld en daarbuiten tot held maken, is de ontvangst in eigen land helemaal omgekeerd. Volgens CD&V-kamerlid Pieter De Crem lijkt De Gucht zich niet bewust van de verantwoordelijkheid van zijn functie. De Benelux zou volgens De Crem de komende weken een belangrijke rol kunnen spelen met het oog op een oplossing van de crisis in Europa.

“Door de nieuwe blunder van De Gucht wordt deze mogelijkheid ernstig gehypothekeerd.

Niet alleen De Gucht krijgt op zijn dak. Ook Luc Teirlinck, de Belgische ambassadeur in Nederland, krijgt op zijn dak. De Nederlandse Minister Bot van Buitenlandse Zaken zal maandag de Belgische ambassadeur ontbieden voor opheldering.

Na een week is het vacuüm dat ontstond na het vertrek van Steve Stunt dus opgevuld door Karel De Gucht, die eigenlijk al langer bekend stond om zijn diplomatieke rellen.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Sinds 2003 analyseert Stijn Vogels wereldgebeurtenissen. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor “connecting the dots” tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar door middel van zijn doordachte analyses een waardevol perspectief te bieden op onze snel veranderende wereld.