De Verenigde Staten dreigen nu ook compenserende importheffingen op te leggen aan alle landen die de waarde van hun munt manipuleren om meer te kunnen exporteren. Blijft het bij boze tweets en een wetswijziging of verandert de handelsoorlog in een muntoorlog?
Het principe van de compenserende heffingen is eenvoudig. Is de euro 20 procent goedkoper geworden vergeleken met de dollar? Geen probleem, dan kunnen we onmiddellijk een minimum importtarief van 20 procent op Europese goederen leggen. Een ingreep die wereldwijd de wenkbrauwen doet fronsen en de bezorgdheid over het heroplaaien van een wereldwijde muntoorlog doet toenemen. […]
In zo’n muntoorlog zit er voor de meeste landen niets anders op dan mee te gaan in de tactiek van de devaluatie, waardoor er een ‘race to the bottom’ ontstaat. Resultaat? Steeds meer centrale banken laten de geldpersen op volle toeren draaien in een poging om hun munt in waarde te laten dalen en de export goedkoper te maken. Zo schuiven ze het economische probleem door naar een ander.
De gevolgen daarvan zijn voorspelbaar: de wereldwijde vraag zal niet meer groeien, maar simpelweg verschuiven van land tot land. Tot er een land is dat in zo’n valutaoorlog niet ver genoeg kan gaan. Met alle gevolgen van dien voor het monetaire systeem.
Bron: Nico Tanghe, Als de munt een wapen wordt, in: De Standaard, 20-21 juli 2019, pp. E4-5. Afbeelding: Ruben L. Oppenheimer.