De grootste platencollectie ter wereld

Paul Mawhinney

Dit is het verhaal van een man en zijn muziek.

Paul Mawhinney

Zijn hele leven lang verzamelde Paul Mawhinney uit Pittsburgh platen. Toen zijn collectie gegroeid was tot 160 duizend exemplaren, allemaal opgeslagen in de kelder van zijn huis, gaf zijn vrouw hem een ultimatum: of de platen eruit, of een eigen muziekwinkel beginnen.

Jarenlang baatte Paul de platenzaak Record Rama uit. Hij verkocht niet alleen platen, maar bewaarde ieder laatste exemplaar van een reeks in zijn muziekarchief. Paul’s collectie is een weergave van de hele geschiedenis van muziekopnames, zowel in tijd (zijn oudste plaat dateert van 1886) als in genre (onder meer klassieke muziek, rock, folk, blues, jazz, country, new age en comedy).

Doorheen de jaren groeide de verzameling uit tot ’s werelds grootste privé-platenarchief: 1 miljoen elpees, 1,5 miljoen singles, 300 duizend cd’s en ongeveer 200 duizend muziekcassettes. De meeste platen zijn nog in goede staat, waaronder heel wat unieke stukken.

“The Archive” kortfilm

Regisseur Sean Dunne maakte er een pakkende kortfilm over.


(The Archive van Sean Dunne.)

Te koop

Wegens gezondheidsproblemen en de concurrentie van de digitale muziekindustrie werd Paul (69) gedwongen zijn collectie te verkopen. De US Library of Congress was aanvankelijk geïnteresseerd, maar bleek niet in staat de nodige fondsen te kunnen verzamelen.

Mawhinney zette z’n collectie dan maar voor een prikje op eBbay: 3 miljoen dollar voor de hele verzameling. Een dollar per plaat is een echt koopje, als je weet dat alle platen samen een geschatte waarde hebben van circa 50 miljoen dollar. Spijtig genoeg voor Paul liep de online veiling verkeerd af en is hij nu nog steeds op zoek naar een koper voor The World’s Greatest Music Collection.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

3 reacties

 1. Hi,i would like to know if the recordcollection is still for sale.
  ( 3 million$).
  Thanks Jan.

 2. I wanna buy the whole selection for 5 million dollars !
  contact me on my email adress.
  Best Regards,

  Sir Elton John,.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *