Over de groeiende Vlaamse wapenexport

Vlaams Vredesinstituut

Wanneer je de exportcijfers van onze wapenindustrie bekijkt dan lijken sommige sectoren toch immuun voor het alomtegenwoordige spook van de crisis. Op zich stelt die 300 miljoen niet veel voor, maar het is wel een stevige groei. Toch glippen er nog wat ‘onregelmatigheden’ door de mazen van het net.

De Vlaamse wapenexport is in 2012 met 42 procent gestegen ten opzichte van 2011. De uitvoer was goed voor een totaalbedrag van 285,2 miljoen euro. Dat berekende het Vlaamse Vredesinstituut, een onderzoekinstituut dat verbonden is aan het Vlaams Parlement.

[…] Door het nieuwe Vlaamse wapendecreet wordt een deel van die export niet meer gecontroleerd. […] Concreet moet voor een hele reeks goederen geen wapenvergunning meer worden uitgereikt. Het gevolg is dat deze militaire producten buiten de controle van de Vlaamse overheid vallen. […] “Het wegvallen van de catch all-bepaling is conform de Europese richtlijnen”, luidt het.

[…] Zo goed als alle uitvoer — 98 procent — gaat naar de defensie-industrieën van ontwikkelde landen, met de Verenigde Staten en Duitsland op kop. […] Een aantal leveringen gingen naar Europese landen, maar er werden via België ook wapens getransporteerd naar minder stabiele landen, zoals Afghanistan, Pakistan, Libanon en Liberia. ((Bruno Morez, Vlaamse wapenexport groeit opnieuw, De Tijd, 26 juni 2013, p. 7.))

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Natural born probleemoplosser met een oog voor usability, design, trends en details. Professioneel bezig met letterwoorden als SEO, SEA, SMO, DIY en CYA.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *