In Ivoorkust heeft omstreden president Laurent Gbagbo de opdracht gegeven om alle financiĆ«le kantoren van Afrikaanse bankengroep ‘Centrale Bank van West-Afrikaanse Staten’ (BCEAO) over te nemen. Met deze hope­loze actie lijkt Gbagbo, die in november vorig jaar de verkiezingen verloor maar weigert op te stappen, zich nog meer aan de macht vast te klampen.

De BCEAO koos eerder al partij voor oud-premier Alassane Ouattara, volgens de internationale gemeenschap de rechtmatige winnaar van de presidents­verkiezingen. De BCEAO beheert de overheidsschatkisten van acht West-Afrikaanse landen. ((Naast Ivoorkust is de bankengroep ook aanwezig in Benin, Burkina Faso, Guinee-Bissau, Mali, Niger, Senegal en Togo.))

Laurent Gbagbo
Een soldaat loopt voorbij een afbeelding van mr. Gbagbo tijdens een betoging in Abidjan op zaterdag, 15 janauari 2010. (Jane Hahn, The New York Times.)

Voorlopig weigert men alle toegang tot de Ivoriaanse staatsrekening aan Gbagbo en consorten. Hij komt hierdoor in een moeilijke situatie, want want zonder geld kan hij het leger en de veiligheidsdiensten niet blijven betalen om hun steun te behouden.

Op zich lijkt me dit een goede tactiek om te voorkomen dat men er met de staatskas vandoor gaat. Anderzijds is het toch maar akelig om te merken hoeveel greep zo’n bank heeft op de interne politiek van een land.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Natural born probleemoplosser met een oog voor usability, design, trends en details. Professioneel bezig met letterwoorden als SEO, SEA, SMO, DIY en CYA.