FreddyOm half twee Annemiek op de bus gaan zetten aan het station. Toen ik terug naar kot ging kwam ik aan de heuvelpoort Freddy tegen. Freddy zag er niet uit, maar zijn ogen verrieden z’n oprechtheid. Freddy had honger en vroeg me beleefd of ik misschien geen geld had om hem een broodje te kopen. Een broodje, wat kost dat nu. In de studentenresto kost een broodje nog geen twintig frank. Omdat ik goedgezind was (dankje Annemiek :-) ) en omdat ik zeker was dat hij op deze manier geen alcohol of drugs zou kopen stelde ik voor hem in de resto een broodje te kopen. Aan de deur kon ik zien dat hij bang was, hij vroeg zich af of hij daar wel zou binnenmogen.

De broodjesbar was blijkbaar dicht onder de vakantie, hoe kon ik dat nu vergeten. Ik nam een plateau, bestek en bestelde een spaghetti. Je zag duidelijk dat Freddy niet wist wat hem overkwam. Hij was gewoon van in het park te slapen, en als het regende sliep hij daar in de grot aan de eendjes-vijver. Een spaghetti kost in de resto 2€20, da’s nu toch niet veel geld. Freddy wist niet dat het hier zo goedkoop was (hij durfde immers nog niet eens binnenkomen). Ik haalde er nog een glaasje water bij (gratis) en hij kon eten.

Freddy vertelde dat hij epilepsie had, en dat kon je ook wel zien: hij trilde helemaal. Van de valium, vier maal per dag. Ik begreep hem, mijn neef Bjorn heeft ook epilepsie. Hij vertelde verder over zijn leven, en ik vond het aangenaam om te luisteren naar het verhaal van deze vijfenveertigjarige man met grijs-rode baard. Zelf probeerde ik ook een aantal dingetjes te bedenken om hem te helpen. Hij weet nu dat hij gerust in de resto’s van het unief binnenmag, en dat je er op z’n minst gratis water kan/mag drinken. Toen ie klaar was met eten hebben we nog wat gebabbeld, en wat later namen we afscheid met een “het ga je goed”.

Als het nog eens regent, en je hebt misschien nog eens tijd of wat geld over, dan kan je misschien eens gaan kijken aan de grot in het Citadelpark. Je zult em wel herkennen, hij heeft heldere, bijna witte ogen. En hij is je dankbaar voor zelfs het kleinste beetje…

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.