Ratatouille

Een Franse reportage onderzocht het gebruik van voorbereide maaltijden in gereputeerde restaurants. Massa verpakkingen van diepgevroren maaltijden werden teruggevonden in vuilbakken van de haute cuisine. Het schandaal schokte de hele Franse keuken. Ondertussen is er goed schot gekomen in de zaak, met de goedkeuring van een wetsvoorstel in de Assemblée Nationale. Les messieurs de cuisine zijn daar echter niet zo blij mee.

De Franse koks vrezen echter dat de klanten afgeschrikt worden door de identificatieplicht. Volgens hen zijn industrieel vervaardigde producte of diepvriesproducten minder slecht dan hun reputatie doet uitschijnen. Een uitgebreide en betaalbare menukaart aanbieden met enkel maar verse producten in het aanbod is nagenoeg onmogelijk, luidt het.1Metro, Diepvrieswet veroorzaakt relletjes in Franse keukens, 12 oktober 2011, p. 6.

Serieus? Te duur en onmogelijk? Ons moeder kookte vroeger altijd met verse groenten, en dat voor een véél lagere prijs dan Franse toprestaurants durven vragen. Een beetje eerlijk is op zijn plaats. Maar als je de reportage gezien hebt, dan is eerlijkheid wel het minste waar je op kan rekenen. Smakelijk!

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

    1. Hoi Josefien. Ik ben achteraf zelf ook gaan zoeken naar de titel van de reportage, maar de VRT had die informatie al van haar website verwijderd. Je kan altijd eens contact opnemen met Canvas en oktober 2011 opgeven als datum. Wellicht zal je dan sneller vinden wat je zoekt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *