Empathie is zo’n begrip dat moeilijk te vatten is. En toch spreekt iedereen er over, meestal samen met emotionele intelligentie. In deze blogpost wil ik graag mijn interpretatie en ervaringen delen. Jullie zijn welkom om eigen advies te delen in de reacties.
Dit bericht verscheen eveneens op het Career blog van AG Insurance.
Wat is empathie?
Empathie is een onderdeel van wat ons menselijk maakt. Meeleven met wat anderen meemaken. Empathie helpt je om een ander beter te begrijpen, en om te komen tot een open, eerlijke communicatie.
We moeten onze empathie niet uitschakelen als we aan het werk gaan. Integendeel. Ook werk is namelijk gebaseerd op onze menselijke waarden: empathie, eerlijkheid, vriendelijkheid en respect.
Empathie op de werkvloer
Bij empathie is het belangrijk je te verplaatsen in de situatie van de andere. Maar hoe toon je empathie?
- Belangrijk is actief luisteren. Hoe kun je actief luisteren? Bijvoorbeeld door mentaal aanwezig te zijn. Dat doe je niet door met je smartphone te spelen of onaandachtig je e-mails te lezen. Door deze opzij te schuiven signaleer je aan de andere dat hij jouw volledige aandacht krijgt.
- Het vergt een groot inlevingsvermogen om je open te stellen voor de behoeften en gevoelens van anderen, zonder daarbij zelf ook emotioneel te worden. Voor wie beschikt over een gezonde dosis zelfkennis en zelfmanagement kan dit overkomen als een tweede natuur. Anderen hebben het hier misschien veel moeilijker mee.
- Het is belangrijk de juiste balans te vinden: empathie tonen, maar vasthoudend blijven; de andere begrijpen zonder zijn standpunt over te nemen.
Voorrang geven aan een ander kan een uitdaging zijn in de wedijverige werkomgeving van vandaag. Veel organisaties zijn immers gericht op het behalen van resultaten, ongeacht de tol bij werknemers.
Ervaringen bij AG Insurance
Over het algemeen ken je de collega’s in jouw directe omgeving al meerdere jaren. Je kent de mensen waarmee je dagelijks zoveel tijd doorbrengt. Zo leer je aanvoelen wanneer iets niet helemaal juist zit. In zulke moeilijke situaties is het belangrijk om empathie te tonen.
Een goede ondersteuning door collega’s maakt je vaak een aanspreekpunt voor anderen. Ze rekenen erop in vertrouwen met jou te kunnen praten. Zo hoor ik bijvoorbeeld vaak als eerste wanneer iemand gaat trouwen, zwanger is, sukkelt met een slechte gezondheid, problemen heeft op het werk, of moeilijkheden thuis. Dat is een sprekend voorbeeld van positief relatiemanagement.
Het ontwikkelen empathische aanpak is misschien wel de belangrijkste daad die je kan stellen om je vaardigheden te verbeteren. Wanneer je anderen begrijpt, zullen zij ook jou willen begrijpen. En dat is de basis voor een iedere goede samenwerking.
Mooie blog van @aardling over empathie op het werk.