Scheepvaart geschiedenis kaart

In een ver verleden schreef ik een thesis over internationale scheepvaart, een onderzoek van meerdere jaren. Mede-historicus Ben Smith zag het iets groter en visualiseerde 100 jaar scheepvaart. Op basis van logboekinformatie reconstrueerde hij zeereizen van 1750 tot 1850.

Een eerste animatie toont de maritieme seizoenaliteit waarmee met uitvoer en terugkwam.

There are regular summer voyages from Scotland to Hudson’s Bay, and from Holland up towards Spitsbergen

Een tweede, langere video toont een volledige eeuw aan informatie. Hier zie je dus ook individuele incidenten.

The Battle of Saldanha Bay (1796), when a contingent of Dutch ships sail south and engage with the British in August by the Cape, is clearly visible on the map; so is much of the Resolution’s route on Captain Cook’s second voyage (1772-1775) through the South Pacific, including its southernmost point.

Een ware goudmijn aan data. Ik waan mezelf weer in de lessen van Jan Parmentier, waarin hij de winden en stromingen beschreef. En de vele logboeken die ikzelf analyseerde die dag per dag het leven aan boord beschreven. Good times.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *