Ecologische bijdrage

EcologieStreekgenote Buffie wierp me een ecostokje toe, met de bedoeling zoveel mogelijk mensen te inspireren om zelf ook ecologische ingrepen te doen in hun eigen alledaagse leven. “Zo worden we, en vooral ook onze planeet, er alleen maar beter van!” Mooie uitdaging, zo’n stokje waar je niet alleen over moet nadenken maar waarmee je uiteindelijk ook nog goed kan doen. Ik plan alvast niemand te verplichten dit stokje over te nemen, maar wie zich geroepen voelt mag altijd eigen tips toevoegen — bijvoorbeeld in de reacties.

Noem 3 dingen die jij doet om bij te dragen tot een beter milieu.

  1. Besparen. Wanneer het in huis koud is trek ik, in plaats van de verwarming hoger te draaien, meestal gewoon een extra trui aan. Ik laat ook nooit het licht branden in kamers waar dat niet nodig is (zelfs al gebruiken we spaarlampen). Wanneer ik water nodig heb dan gebruik ik liever koud dan warm water, en als het niet anders kan dat let ik er op dat de warme kraan niet langer openstaat dan nodig. Bij het winkelen heb ik altijd een eigen tas bij — voor mij geen plastic zakjes meer, danku. Uiteindelijk sorteren we bijna alles om recyclage zo praktisch mogelijk te maken.
  2. Bewustwording. Alhoewel het doorgaans makkelijker is om de beestjes met het dichtsbijzijnde voorwerp te verpletteren kies ik er liever voor om spinnen en dergelijke buiten te zetten in plaats van ze tot spijs te herleiden. Sinds ik die documentaire over ‘Earthlings’ zag ben ik ook serieus gaan overwegen om iets aan mijn eetgewoonten te doen.
  3. Vervoer. In ons dorp gebeuren de meeste verplaatsingen met de fiets. Wanneer ik met de wagen over de snelweg moet merk ik dat ik tegenwoordig eerder honderd blijf rijden dan tegen die limiet van 120km/u aan te hunkeren — uiteindelijk kom je toch maar een minuut of twee later aan. En tijdens m’n studententijd gebeurde het bijna dagelijks, maar nu gebruik ik toch nog regelmatig het openbaar vervoer, zoals bijvoorbeeld morgenochtend met de trein naar Brussel (en dus niet naar de Bwards vanavond).

Noem 1 ding dat jij nog zou kunnen doen voor een groenere planeet

Wat ik tot nu opsomde lijkt weinig, ik weet het1Het is in ieder geval meer dan onze regering doet: extra taksen heffen om achteraf het gat in de begroting op te lappen, en af en toe eens schone lucht kopen in Rusland., maar eens ik volledig op eigen benen sta komen er liefst nog heel wat nieuwe maatregelen bij. Fietsen naar het werk bijvoorbeeld, of allesinds met een zuinige wagen. Goed voor het milieu, en ik hou nog geld over voor andere goede doelen. Een volledig dak bedekken met zonnecellen om in de stroombehoefte te voorzien lijkt me nog wat de voorbarig gezien de huidige technologie (en mijn bankrekening), maar ik kwam ooit eens toevallig op de website van een kleine windmolen en sindsdien lijkt het me geen slecht idee om iets dergelijks in een hoek van de tuin te plaatsen. Meer goede ideeën zijn te vinden bij TreeHugger.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *