Debat tussen Sarah Palin en Joe Biden
Gebaseerd op V.P. Debate Party, door John Niedermeyer.

Vanavond is er opnieuw een politiek debat uit de Verenigde Staten op televisie. Na Obama en McCain vorige week, zijn nu de beide vicepresidentskandidaten aan de beurt. Senator Joe Biden (D) uit Delaware zal het in Saint Louis, Missouri, opnemen tegen Sarah Palin (R), de huidige gouverneur uit Alaska.

Sarah Palin

Sarah PalinSarah Palin was aanvankelijk een sensationeel nieuwtje in de media over de plas. Haar selectie als running mate van McCain deed heel wat mensen dromen van een eerste vrouw in het Witte House. (Hillary Clinton, die net naast de democratische nominatie greep, kon hier uiteraard niet mee lachen.) Ondertussen is de rijzende ster van Palin alweer tanend. Ze kreeg kreeg bakken kritiek over zich heen door geen interviews te willen doen, een beslissing waar ze ondertussen op terug kwam, maar die het voor haar alleen maar erger maakte. Palin maakte onlangs een erg slechte beurt in een reeks interviews met Katie Couric, journaliste bij CBS. Haar blunders bleven zich maar opstapelen. Ondertussen is 63% van de Amerikaanse bevolking van mening dat Palin niet geschikt is als toekomstig vicepresident, aldus een recente opiniepeiling.

Joe Biden

Joe BidenJoe Biden van zijn kant heeft ook een aantal gebreken. Kenners vrezen dat, moest de senator z’n gebruikelijke zelf zijn, hij heel wat onafhankelijke kiezers voor het hoofd zou kunnen stoten door gouverneur Palin neerbuigend te behandelen. Het is waar dat Biden veel meer ervaring heeft dan Palin, maar door dit uitvoering te benadrukken zou hij meer kwaad dan goeds kunnen aanrichten. Bush senior volgede eenzelfde strategie in 1984 tijdens een debat met Geraldine Ferraro, met averechts effect. Een betere tactiek is de aanpak die Nicolas Sarkozy gebruikte in zijn debat met Ségolène Royal, tijdens de Franse presidentsverkiezingen van 1997. Sarkozy liet zijn tegenstander in haar waarde, wist zijn persoonlijk mening voor zich te houden, en maakte eerder gebruik van feitenkennis en betere argumenten om het debat te winnen.

Hoe je de zaak ook draait op keert, Palin blijft in dit debat de underdog. Om precies te zijn: a pit bull with lipstick.

Het debat

Zowel binnenlandse als buitenlandse thema’s vormen het gespreksonderwerp van dit debat. Locate van deze vicepresidentiële discussie is het gymnasium van de Washington University in Saint Louis, Missouri. Leiding van het debat is deze keer in handen van Gwen Ifill, “senior correspondent on The NewsHour and moderator and managing editor of Washington Week on PBS.” Ifill kreeg al heel wat kritiek te verwerken, omdat ze volgend jaar een boek uitbrengt over Afro-Amerikaanse politici, waaronder ook Barack Obama.1Gwen Ifill, The Breakthrough: Politics and Race in the Age of Obama, Doubleday, 2009, 272 p. Rechtse media in de Verenigde Staten beschouwen dit als een duidelijk teken van partijdigheid.

Nabeschouwing

Komt eraan, komt eraan. Eerst even het debat zien en verwerken. ;-)

(5u59) Een volledig transcript van het debat tussen Palin en Biden staat alvast online.

(5 oktober) Saturday Night Live bracht een sketch van het vicepresidentiële debat, met Queen Latifah als moderator Gwen Ifill, en Tina Fey opnieuw in de rol van gouverneur Sarah Palin.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

 1. Ik heb het half en half gevolgd op BBC (live streaming via internet). Ze kwamen er geen van beiden als winnaar uit, maar Palins charisma ligt verbazingwekkend genoeg hoger. Biden kon niet overtuigen en leek mij soms onzeker van zijn standpunten. Standaard bij Palin is een bepaald onderwerp terug te brengen tot God, de oorlog, het feit dat ze een energiebeleid in gedachten heeft én dat ze de good ol’ American values hoog in het vaandel draagt. Dat laatste zal volgens mij in haar voordeel spelen.

  Wat vond jij ervan Stijn?

 2. @lamazone — Zowel Palin als Biden hadden uiteraard meer dan genoeg tijd om zich correct voor te bereiden.

  Het is waar dat Palin met haar folksy attitude en veelvuldig knipogen sympathieker kan overkomen bij een bepaald onderdeel van het publiek. Vergeet niet dat zij ooit nog als derde eindigde tijdens de Miss Alaska verkiezing van 1984. Die trucjes en haar eerder populistische talking points zullen ongetwijfeld enkele extra stemmen opleveren.

  Waar ik wel een hekel aan had bij Palin, was het feit dat ze meermaals weigerde op de vragen te antwoorden.

  Wat betreft Biden, die was duidelijk bij de les tijdens zijn oefensessies. Je hoeft maar naar zijn eerste antwoord te kijken, en meteen valt op dat hem was opgedragen bepaalde onderdelen van het Obama-plan zéker te vermelden. Een gelijkaardig gevoel had ik bij zijn andere antwoorden.

  Een duidelijke winnaar is misschien moeilijk om te kiezen. Verschillende polls achteraf wezen Biden aan als overwinnaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *