De grootste wat? (bis)

De Grootste BelgDaarstraks nog een interessante opmerking opgevangen van kot- en studiegenoot Wouter. “Niet slecht”, dacht ik bij mezelf. Hij is van mening dat, wanneer we ‘buitenlanders’ als Erasmus durven nomineren, we toch zeker mensen uit ons eigen koloniale verleden mogen vermelden. Wouter roept namelijk Patrice Emery Lumumba (1925–1961) uit tot de grootste Belg. Waarom ook niet eigenlijk? Congo was toch de (enige) Belgische kolonie, dus was Lumumba in principe toch een landgenoot.

Of hij werkelijk een nominatie in de wacht zal slepen betwijfel ik ten zeerste. De vermoorde premier lag in zijn tijd namelijk niet zo goed bij Belgische politici.

In februari 2002 gaf de Belgische overheid toe “onmiskenbare verantwoordelijkheid te hebben gehad in de gebeurtenissen die tot Lumumba’s dood hebben geleid”. (…) Uit het onderzoek bleek dat een aantal vooraanstaande Belgen toch al dan niet direct opdracht hebben gegeven tot het vermoorden van Lumumba. #

Het schijnt trouwens dat de Amerikanen er ook voor een deel tussen hebben gezeten. Meer weten?

> Vorig deel

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.