Massamoordenaars

Een lijstje van de grootste massa­­moordenaars uit de geschiedenis. Onder massamoord verstaan we het systematisch uitroeien van meerdere personen. Genocides zijn een extreme vorm van een massamoord. De resultaten zijn misschien nogal verrassend. Aan de top staan vooral socialistische leiders: Stalin, Hitler en Mao. De hoofdprijs, volledig buiten categorie, gaat vreemd genoeg naar God.

 1. God: ontelbare doden door Bijbelse plagen, de zondvloed, etc.
 2. Mao Zedong (China): 70 miljoen uitgemoorde minderheden.
 3. Adolf Hitler (Duitsland): 40 miljoen door oorlog en genocide.
 4. Jozef Stalin (USSR): 20 à 30 miljoen door politieke executies, goelag-strafkampen en hongersnoden.
 5. Keizer Hirohito (Japan): 8 miljoen doden in bezette landen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 6. Pol Pot (Cambodia): 1,5 miljoen verhongerden of werkten zich dood
 7. Kim Il Sung (Noord-Korea): 1 à 3 miljoen verhongerden.
 8. Leonid Brezjnev (USSR): 1 miljoen Afghanen.
 9. Jean Kambanda (Rwanda): 0,5 à 1 miljoen Rwandezen.
 10. Mengistu (Ethiopië): 100.000 “verdwenen” of verhongerden.

Schedels na een genocide

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Natural born probleemoplosser met een oog voor usability, design, trends en details. Professioneel bezig met letterwoorden als SEO, SEA, SMO, DIY en CYA.

Doe mee met de conversatie

13 reacties

 1. Saddam Houssein vermoordde ondermeer met gifaanvallen meer dan 180.000 onschuldige mannen, maar vooral vrouwen en kinderen in Koerdistan van Irak, dit jaar precies 25 jaar geleden.
  Wij ijveren dat België en Europa deze massamoorden als genocide zouden erkennen, zoals Zweden via het Zweedse parlement deed enkele weken geleden.

 2. Lastig, zo’n lijstjes.

  Er is de vraag naar persoonlijke verantwoordelijkheid (God is daarbij een moeilijke) en intentionaliteit (Leopold II wilde niet per se een bevolking ombrengen, maar liet dat gebeuren). Ben je moordenaar door nalatigheid, of omdat anderen zich op jou beroepen om te moorden? Zeker wanneer het gaat om slachtoffers die niet rechtstreeks door geweld vallen, zoals bij gedwongen volksverhuizingen, uitgelokte hongersnoden en nieuwe besmettelijke ziekten. Soms ging het ook vooral om secondanten – de meest agressieve campagne tegen Noord-Amerikaanse indianen werden geleid door William Henry Harrison, tegen de zin van zijn presidenten Jefferson en Jackson in.

  En er is een sterke historische bijziendheid. Volgens Steven Pinker zijn er in de voorbije eeuw weliswaar in absolute cijfers slachtoffer-records gehaald, maar gingen de moordpartijen in relatieve cijfers gelukkig achteruit. De veldtochten van Napoleon hadden een grotere invloed op de wereldbevolking, dan pakweg de Tweede Wereldoorlog. En de grote Romeinse veroveraars als Caesar, Augustus en Traianus, die deden ook al eens een compleet volk uitmoorden. An Lushan, Hernan Cortès

 3. Weer zo’n typische Belgische negationist. 10 Miljoen geschatte doden onder de mat geveegd. Onze ganse geschiedenisboeken zijn herschreven mijn beste, want deze waarheid mag zelfs nog een eeuw na data niet bovenkomen. Want ze zitten nog steeds met dat verbrande geroofde geld, weggestopt, verborgen in de onze gekende officiële stichtingen, of buitenlandse stichtingen à la Niederfullbach, in erfenissen die moeten en zullen verdwijnen zonder taksen te betalen. Offshore rekeningen, beheerd door de bekende familiebankier, (Fons Pereos : lett. vertaald uit Esperanto: het fonds dat zal verdwijnen!!)
  Leer je geschiedenis korrekt,en lees eens iets anders dan je verdraaide geschiedenisboeken!!!

  Jules Marchal aka Delathuy, een Belgische ambassadeur, Mark Twain, E.D. Morel, Adam Hochschild. Er zijn er zovelen die de waarheid beschrijven van wat er toen allemaal gebeurd is !!!

  https://vimeo.com/13652184

 4. Deze lijst is niet compleet. Behalve de reeds genoemden mis ik ook nog de Turkse genocide op de Armeniërs.

  1. Wat lul je nu over turkse genocide op de armeniers ?? Juist andersom idioot kijk en lees de geschiedenis voor dat je begint te schrijven debiel!!

 5. Ik mis nog George W Bush, hij verklaarde de oorlog tegen het terrorisme (war on terror). Miljoenen onschuldige moslims zijn erdoor al gestorven, 2 miljoen officiële slachtoffers en men vermoed dat er al 4 tot 5 miljoen mensen zijn gestorven. Zij gebruiken ook gruwelijke technieken (vb. Onschuldige mensen beschieten met drones, wachten tot er mensen te hulp komen en dan een nieuwe aanval op dezelfde plaats. Deze oorlog maakt mogelijk nog veel meer doden.

 6. Wel, de belangrijkste is vergeten. Timur I Lenk oftewel Tamerlane een moslim warlord/keizer, heeft ongeveer één vijfde van de wereld bevolking uitgeroeid. En inderdaad onze eigen Koning Leopold en Queen Victoria die allebei best bij de koplopers in dit lijstje mogen staan worden niet eens vermeld. Net zoals de Turkse genocide op de Armeniers ten andere.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *