De geschiedenis van de mensheid is bezaaid met verhalen over verschrikkelijke massamoordenaars. Deze verhalen zijn vaak onderdeel van brede, diep verontrustende thema’s van systematische uitroeiing en genocide. Het gaat hier over acties die zo ver gaan dat ze het leven van meerdere mensen tegelijk wegnemen, soms in aantallen die nauwelijks te bevatten zijn. Hoewel de term ‘genocide’ extreme vormen van massamoord omvat, kunnen sommige van de gevallen in deze lijst dit woord zelfs overschrijden in hun omvang en wreedheid.

De personen die deze gruwelijke daden begaan, zijn vaak leiders geweest, waarvan velen een socialistische ideologie aanhingen. Onder hen bevinden zich figuren als Jozef Stalin, Adolf Hitler en Mao Zedong. In deze context lijkt het merkwaardig, maar de ‘hoofdprijs’ voor de grootste ‘massamoordenaar’ gaat naar een verrassend figuur, God, zoals voorgesteld in verschillende religieuze tradities.

RangPersoonLocatieDoden
1GodAardeOntelbaar
2Mao ZedongChina70 miljoen
3Adolf HitlerDuitsland40 miljoen
4Jozef StalinUSSR20 à 30 miljoen
5Keizer HirohitoJapan8 miljoen
6Pol PotCambodja1,5 miljoen
7Kim Il SungNoord-Korea1 à 3 miljoen
8Leonid BrezjnevUSSR1 miljoen
9Jean KambandaRwanda0,5 à 1 miljoen
10Mengistu Haile MariamEthiopië100.000

Wie staat er allemaal op die lijst?

1. God

Op nummer één staat God, die volgens verscheidene religieuze teksten, met name de Bijbel, verantwoordelijk is voor ontelbare doden. De Bijbelse plagen en de zondvloed zijn voorbeelden van gebeurtenissen waarbij massa’s mensen het leven zouden hebben verloren.

2. Mao Zedong

De tweede plaats is voor Mao Zedong, de voormalige leider van de Volksrepubliek China. Mao wordt in verband gebracht met de dood van maar liefst 70 miljoen mensen, voornamelijk minderheden, tijdens zijn bewind.

3. Adolf Hitler

Adolf Hitler, de beruchte Duitse dictator, veroorzaakte de dood van 40 miljoen mensen door middel van oorlogsvoering en de systematische uitroeiing van joden, zigeuners, gehandicapten en andere bevolkingsgroepen. Hij neemt de derde plaats in.

4. Jozef Stalin

Jozef Stalin, leider van de voormalige USSR, wordt geacht verantwoordelijk te zijn voor de dood van 20 tot 30 miljoen mensen. Zijn wreedheden omvatten politieke executies, wrede omstandigheden in goelag-strafkampen en georganiseerde hongersnoden.

5. Keizer Hirohito

Keizer Hirohito, de voormalige leider van Japan, zou tijdens de Tweede Wereldoorlog verantwoordelijk zijn geweest voor 8 miljoen doden in bezette landen, waarmee hij op de vijfde plaats staat.

Schedels na een genocide

6. Pol Pot

Op de zesde plaats staat Pol Pot, de voormalige leider van Cambodja, die naar schatting verantwoordelijk was voor de dood van 1,5 miljoen mensen die verhongerden of zich doodwerkten.

7. Kim Il Sung

Kim Il Sung, de voormalige leider van Noord-Korea, neemt de zevende plaats op de lijst in. Kim’s regering was bijzonder ondoorzichtig en stond bekend om haar onverzettelijke stalinistische houding. Binnen deze context wordt hij in verband gebracht met de hongerdood van 1 tot 3 miljoen van zijn eigen mensen. Tijdens zijn leiderschap was Noord-Korea getuige van uitgebreide hongersnoden en voedseltekorten, deels veroorzaakt door economisch beleid en het gebrek aan internationale hulp. Kim’s nalatenschap blijft een pijnlijk onderwerp, vooral voor de miljoenen Noord-Koreanen die onder zijn bewind leden.

8. Leonid Brezjnev

De achtste plaats wordt ingenomen door Leonid Brezjnev, een andere voormalige leider van de USSR. Brezjnev’s tijd in het Kremlin werd gekenmerkt door politieke stabiliteit, maar ook door groeiende economische stagnatie en een verhoogd autoritarisme. Buiten de grenzen van de Sovjet-Unie, tijdens de Afghaanse Oorlog, veroorzaakte zijn militaire interventie enorm veel leed. Onder zijn bewind stierven naar schatting 1 miljoen Afghanen. Deze tragische sterfgevallen zijn het resultaat van directe oorlogsvoering, maar ook van de indirecte gevolgen van de oorlog, zoals honger, ziekte en gebrek aan medische zorg. Brezjnev’s rol in deze oorlog maakt hem tot een van de meest dodelijke leiders in de moderne geschiedenis.

9. Jean Kambanda

Jean Kambanda, de voormalige premier van Rwanda, wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van tussen de 500.000 en 1 miljoen Rwandezen tijdens de Rwandese genocide in 1994, een van de meest gruwelijke episodes van etnisch geweld in de moderne geschiedenis. Kambanda heeft zich schuldig gemaakt aan aanzetten tot genocide, directe en publieke opruiing om genocide te plegen, en medeplichtigheid aan genocide, waardoor hij op de negende plaats komt.

10. Mengistu Haile Mariam

Tot slot staat Mengistu Haile Mariam, de voormalige leider van Ethiopië, op de tiende plaats. Tijdens zijn bewind verdwenen er ongeveer 100.000 mensen of stierven ze door verhongering. Mengistu’s regime, dat bekend staat om zijn brute “Rode Terreur”-campagne, heeft talloze mensenlevens gekost en eindeloos veel leed veroorzaakt.

Besluit

Hoewel dit artikel zich concentreert op de individuen die verantwoordelijk zijn voor deze gruwelijke misdaden, is het belangrijk om te onthouden dat massamoord en genocide zelden het werk zijn van één persoon. Deze gruwelijke daden zijn vaak het resultaat van complexe sociale, politieke en economische factoren, evenals groepsgedrag en de verspreiding van haat en angst. Dit historisch overzicht dient niet alleen om de individuen aan te wijzen die verantwoordelijk zijn voor deze misdaden, maar ook om te herinneren aan de catastrofale gevolgen van ongecontroleerde macht en onmenselijke ideologieën. We moeten leren van deze pijnlijke geschiedenis om te voorkomen dat deze tragedies zich in de toekomst herhalen.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

14 reacties

 1. Saddam Houssein vermoordde ondermeer met gifaanvallen meer dan 180.000 onschuldige mannen, maar vooral vrouwen en kinderen in Koerdistan van Irak, dit jaar precies 25 jaar geleden.
  Wij ijveren dat België en Europa deze massamoorden als genocide zouden erkennen, zoals Zweden via het Zweedse parlement deed enkele weken geleden.

  1. Ik vind het straf dat GOD genoemd wordt als grootste massamoordenaar terwijl hij (sorry voor de believers) een fictieve figuur is aan wie mensen zich vastklampen, in de hoop, of met de wens, om na de dood in een of ander Walhalla (of hemel of vagevuur of hel) terecht te komen dat niet bestaat.
   Nog nooit is er iemand opgestaan die het tegendeel heeft gezegd (tenzij Jezus en Lazarus misschien, maar dat zijn dode legendes).
   Iedereen heeft het recht om te geloven in iets, ook in het onbestaande, maar heeft de wetenschap al niet lang bewezen dat er na de dood niets meer is?
   Zelfs het niets is er niet. Zo leeg en zinloos is het menselijk bestaan.
   De meeste oorlogen werden/worden gevoerd om het geloof, m.a.w. gelijk krijgen om een onbestaand iets (onbestaand iets = Niets).
   De meeste doden zijn dus gevallen omwille van … Niets of misschien hallucinaties, want niets van al die dingen, is ooit bewezen.
   Om dan zo’n Niets te beschuldigen van een massamoord, ocharme, ik heb medelijden, niet met die man/vrouw (ik doe aan gendergelijkheid) “in den hooghe”, maar met de mensen die de beschuldigingen uiten. Zo gemakkelijk.
   En wat te denken van de zgn. godsdiensten die van het geloof misbruik hebben gemaakt om zich te verrijken in naam van Niets. (kijk maar naar de met goud beladen kerken, moskeeën en synagogen) terwijl de rijkdom zich opstapelt bij de rijken en de graaicultuur gewoon voortleeft zoals ie dat altijd heeft bestaan.
   Zet Mao maar bovenaan het lijstje, dan kan een andere nummer 10 toegevoegd worden. Zo komen we nog eens iets te weten.

 2. Lastig, zo’n lijstjes.

  Er is de vraag naar persoonlijke verantwoordelijkheid (God is daarbij een moeilijke) en intentionaliteit (Leopold II wilde niet per se een bevolking ombrengen, maar liet dat gebeuren). Ben je moordenaar door nalatigheid, of omdat anderen zich op jou beroepen om te moorden? Zeker wanneer het gaat om slachtoffers die niet rechtstreeks door geweld vallen, zoals bij gedwongen volksverhuizingen, uitgelokte hongersnoden en nieuwe besmettelijke ziekten. Soms ging het ook vooral om secondanten – de meest agressieve campagne tegen Noord-Amerikaanse indianen werden geleid door William Henry Harrison, tegen de zin van zijn presidenten Jefferson en Jackson in.

  En er is een sterke historische bijziendheid. Volgens Steven Pinker zijn er in de voorbije eeuw weliswaar in absolute cijfers slachtoffer-records gehaald, maar gingen de moordpartijen in relatieve cijfers gelukkig achteruit. De veldtochten van Napoleon hadden een grotere invloed op de wereldbevolking, dan pakweg de Tweede Wereldoorlog. En de grote Romeinse veroveraars als Caesar, Augustus en Traianus, die deden ook al eens een compleet volk uitmoorden. An Lushan, Hernan Cortès

 3. Weer zo’n typische Belgische negationist. 10 Miljoen geschatte doden onder de mat geveegd. Onze ganse geschiedenisboeken zijn herschreven mijn beste, want deze waarheid mag zelfs nog een eeuw na data niet bovenkomen. Want ze zitten nog steeds met dat verbrande geroofde geld, weggestopt, verborgen in de onze gekende officiële stichtingen, of buitenlandse stichtingen à la Niederfullbach, in erfenissen die moeten en zullen verdwijnen zonder taksen te betalen. Offshore rekeningen, beheerd door de bekende familiebankier, (Fons Pereos : lett. vertaald uit Esperanto: het fonds dat zal verdwijnen!!)
  Leer je geschiedenis korrekt,en lees eens iets anders dan je verdraaide geschiedenisboeken!!!

  Jules Marchal aka Delathuy, een Belgische ambassadeur, Mark Twain, E.D. Morel, Adam Hochschild. Er zijn er zovelen die de waarheid beschrijven van wat er toen allemaal gebeurd is !!!

  https://vimeo.com/13652184

 4. Deze lijst is niet compleet. Behalve de reeds genoemden mis ik ook nog de Turkse genocide op de Armeniërs.

  1. Wat lul je nu over turkse genocide op de armeniers ?? Juist andersom idioot kijk en lees de geschiedenis voor dat je begint te schrijven debiel!!

 5. Ik mis nog George W Bush, hij verklaarde de oorlog tegen het terrorisme (war on terror). Miljoenen onschuldige moslims zijn erdoor al gestorven, 2 miljoen officiële slachtoffers en men vermoed dat er al 4 tot 5 miljoen mensen zijn gestorven. Zij gebruiken ook gruwelijke technieken (vb. Onschuldige mensen beschieten met drones, wachten tot er mensen te hulp komen en dan een nieuwe aanval op dezelfde plaats. Deze oorlog maakt mogelijk nog veel meer doden.

 6. Wel, de belangrijkste is vergeten. Timur I Lenk oftewel Tamerlane een moslim warlord/keizer, heeft ongeveer één vijfde van de wereld bevolking uitgeroeid. En inderdaad onze eigen Koning Leopold en Queen Victoria die allebei best bij de koplopers in dit lijstje mogen staan worden niet eens vermeld. Net zoals de Turkse genocide op de Armeniers ten andere.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *