Vanmorgen in De Zevende dat zag heel Vlaanderen dit beeld van Bart De Wever met hitlersnor. Het is een associatie die de pers wel eens vaker maakt, maar deze ‘muskatnuss’ leek met toch een foutje van de belichting.

Bart De Wever doet een ‘muskatnuss’

De wereld is een theater en het podiumlicht is soms onverbiddelijk. Het heeft al vele slachtoffers geëist: de man die op een trouwfoto per ongeluk zijn hand in de lucht steekt, de vrouw die haar ogen sluit op het moment van de flits en nu, Bart De Wever, wiens belichtingstechnicus een ironische grap uithaalde zonder het te beseffen.

Bart De Wever met Hitlersnor
Bart De Wever doet een ‘muskatnuss’.

Een gelijkaardig stukje kom je tegen in Le Grand Restaurant (1966) met Louis de Funès. Daarin moet de Funès enkele Duitsers bedienen. Zijn retoriek en gebaren stemmen overeen met Hitler tijdens diens speeches. En dan staat hij plots onder een schaduw.

Wanneer belichting je politieke carrière saboteert

Je répète, ich wiederholea: ein Kilogramm Kartoffeln, ein Liter Milch, drei Eier, neunzig Gram Butter, Salz und… und… muskatnuss!

Ah, de onbedoelde Hitler-momenten. Een schaduwval hier, een ongelukkig geplaatst snorhaartje daar, en plots heeft men op Twitter alweer een hashtag klaarstaan. (#OopsMeinLicht zou trending kunnen zijn.)

Wanneer satire en geschiedenis botsen

Het valt me overigens steeds meer op dat men al te licht omspringt met grapjes omtrent Adolf Hitler en het Nazisme. Lachen mag, maar laat deze banalisering de lessen uit onze geschiedenis niet verdoezelen.

Er bestaat een dunne grens tussen satire en bagatellisering. Voor je het weet, verschijnt er een nieuwe sketch in In De Gloria waarin een nieuwslezer per ongeluk een Hitler-impressie doet terwijl hij de autocue probeert te ontcijferen. Misschien tijd om het collectieve geheugen even op te frissen voordat we onbedoeld geschiedenis herschrijven in een verkeerde lichtval.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Sinds 2003 deelt Stijn Vogels zijn mening over mondiale merkwaardigheden. Gewapend met een geschiedenisdiploma en een scherpe pen zoekt hij naar zin in de chaos. Misschien vind je iets wat je aan het denken zet. Misschien ook niet. Maar dat is het risico van nieuwsgierigheid.

Doe mee met de conversatie

3 reacties

  1. “Lachen mag, maar laat deze banalisering de lessen uit onze geschiedenis niet verdoezelen.”

    Als ik zie hoe mensen de boodschappen van de NVA overnemen, dan hoor je dingen als “walen zijn lui” etc… Dus wij vlamingen zijn meerwaardig en walen zijn minderwaardig,… En dat is net de les wie WWII ons leert! Dus gegrond de NVA met hitler te vergelijken,… Die gaat bepaalde bevolkingsgroepen gaan viseren met als gevolg dat deze groepen “gedehumaniseerd” worden ,… Wat precies was wat men voor en tijdens de oorlog deed,…

    Dus ja, we moeten zeker en vast vergelijken met toen…

    Trouwens wat de Joden doen in Palestina is niks beter dan wat de nazi’s deden met hen;… Ze zijn zelf niks beter ….

    1. Beetje nuance mag wel. Ik ben het misschien niet eens met zijn politieke visie, het lijkt me onwaarschijnlijk dat Bart De Wever een gelijkaardige moordmachine als Hitler zal opstarten om de Waalse bevolking uit te roeien.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *