Apple Mothership

Er komt een nieuw hoofdkantoor voor Apple. Dat kondigde topman Steve Jobs aan tijdens een gemeentevergadering in Cupertino. Jobs presenteerde er de plannen voor een cirkelvormig gebouw met drie verdiepingen.

Appelbomen

De nieuwe campus komt enkele kilometers verderop van het huidige, uit zijn voegen barstende hoofdkwartier aan de Infinite Loop. Het enorme stuk land zou grotendeels groen blijven. Parkeergarages voor werknemers komen dan ook ondergronds. Daarnaast is er plaats voor enkele testcentra, conferentiezaal en een eigen energiecentrale.

Apple Campus 2
De groene Apple Campus 2 binnen haar directe omgeving.

Toch zal zo’n 80% van de oppervlakte bestaan uit natuur. Men wil in totaal zo’n 6.000 bomen op het terrein. Wie weet komen er in de toekomst ook wel appelbomen. :-)

Groene campus van Apple
Op haar nieuwe campus kiest Apple resoluut voor veel groen.

In onderstaande video geeft Steve Jobs alvast meer uitleg bij zijn voorstel.

Eenvoudig modern

Het toekomstige gebouw kreeg door zijn ongewone vorm alvast bijnamen zoals “UFO” en “the Mothership”. Zeker is dat het om een orginieel, gedurft concept gaat. Een toonbeeld van moderne architectuur, en tegelijk toch eenvoudig design. Typisch Apple dus. Ik ken in ieder geval niet veel andere cirkelvormige bouwwerken.

Apple hoofdkantoor layout
Cirkelvormige layout van het nieuwe Apple hoofdkantoor.
Apple hoofdkantoor grondplan
Een gedetailleerde blik op het grondplan van The Mothership.

Eerbetoon

Als je het mij vraagt zal er in het centrum van de cirkel waarschijnlijk een (graf)monument van Steve Jobs komen te staan. De gezondheid van de man blijft immers gestaag achteruit gaan door een jarenlange strijd tegen kanker. Het zou in ieder geval een mooi eerbetoon zijn. En Jobs zou ook vanuit alle richtingen zichtblaar blijven voor zijn werknemers. Eeuwige inspiratie of eerder om hen in het oog te houden? Wie zal het zeggen.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Sinds 2003 analyseert Stijn Vogels wereldgebeurtenissen. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor “connecting the dots” tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar door middel van zijn doordachte analyses een waardevol perspectief te bieden op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *