Aarde nacht kaart

De invloed van de mens op het aardoppervlak is zo groot geworden dat daardoor een nieuw tijdperk is aangebroken: het antropoceen.

Volgens geologen is het het landschap onder invloed van de industrialisering zo ingrijpend veranderd dat het holoceen als voorbij moet worden beschouwd. Tot die vaststelling kwam een team van de Geological Society of London na bestudering van verandering in afzettingspatronen, de koolstofkringloop en de flora en fauna op aarde.1De Morgen, Einde van een tijdperk, zaterdag 3 januari 2009, p. 25.

De naam ‘antropoceen’ is een nieuwe term, die vooral bekend geworden is door de publicaties van de Nederlandse Nobelprijswinnaar2Nobelprijs voor de Scheikunde in 1995, samen met Mario Molina en Frank Sherwood Rowland, “voor hun verrichtingen op het gebied van de atmosfeerchemie, in het bijzonder het ozongat.” Paul Crutzen. Crutzen bedoelt daarmee een nieuw tijdvak in de geologie, waarin de aarde zelf de invloed ondervindt van de menselijke activiteit.3Paul J. Crutzen en Eugene F. Stoermer, The “Anthropocene”: Global Change, IGBP Newsletter, s.l., 2000, 41, p. 17-18. Dit neologisme wordt gevormd met het Oudgriekse woord anthropos, dat mens betekent.

Crutzen situeert het begin rond het jaar 1800, met de opkomst van de industrialisatie en het grootschalig gebruik van brandstoffen.

Klimaat 0–1 mensheid.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Sinds 2003 deelt Stijn Vogels zijn mening over mondiale merkwaardigheden. Gewapend met een geschiedenisdiploma en een scherpe pen zoekt hij naar zin in de chaos. Misschien vind je iets wat je aan het denken zet. Misschien ook niet. Maar dat is het risico van nieuwsgierigheid.