Mensen die graag koffie drinken komen al eens in een koffiebar. Als jij ook zo iemand bent, dan is het je vast opgevallen dat de inrichting van zulke koffiebars vaak op elkaar lijkt. Blijkbaar heet dat AirSpace en is het een internationaal fenomeen. Die uniforme stijl heeft zowel een positief als negatief effect.
In een veelbesproken en een talrijk gedeeld artikel op de Amerikaanse website The Verge beschrijft journalist Kyle Chayka uit New York zijn theorie over de gelijkenissen tussen koffiezaken. […] De hippe zaken waarover Chayka het heeft, benoemt hij met de term ‘AirSpace’. […] Omdat mensen meer en meer mobiel worden en vaker en verder reizen, worden stijlen vlugger doorgegeven. Social media kanalen als Instagram, Pinterest en Facebook brengen een sneeuwbaleffect op gang. De inrichting werd gekozen om voor bezoekers een herkenbare en geruststellende omgeving te creëren. […] Je bent misschien wel altijd op je gemak, maar verrassing en verwondering zal je steeds minder ervaren. 1Gazet van Antwerpen, Waarom alle hippe koffiebars op elkaar lijken, 18 oktober 2016, pp. 16-17.
De stijl op zich is vrij herkenbaar. Denk ik even na over de plekken waar ik regelmatig kom, dan er heel wat terugkerende elementen: vezelplaat voor de toog, krijtmuur met menu en prijskaart, gloeilampen waar je net niet tegenaan loopt, etc. Het geheel is meestal afgewerkt met tweedehands of retro meubilair.
Wie momenteel graag een koffie gaat drinken of wil werken in een koffiebar, doet dat graag in een open en mooie ruimte. […] De minimalistische stijl met vintage meubels is een trend waar je niet omheen kunt. Voor onze zaak werkten we ook eclectische en deden we inspiratie op bij zaken in het buitenland. […] Waarom we tweedehands meubels gebruiken? Simpel, die zijn gewoon goedkoper. Voor de stoelen betaalden we 8 euro in de kringloopwinkel. Ook de leidingen lopen gewoon zichtbaar langs de muren. 2Gazet van Antwerpen, “Deze stijl is gewoon goedkoper”, 18 oktober 2016, p. 17.