Een opzegpremie van 300.000 euro, daar kan je heel wat mee doen. Sven Gatz, uittredend fractieleider van Open VLD in het Vlaams Parlement, krijgt dit extraatje toegestopt bij zijn vertrek. Gatz liet in april van dit jaar weten de politiek te verruilen voor “een nieuw verhaal” als directeur bij de Unie van Belgische Brouwers. Hij nam zelf ontslag en start dus in principe meteen met een nieuwe en waarschijnlijk goed betaalde baan.

In zo’n situatie lijkt het me van een laag niveau om een uittredingsvergoeding van 34 maanden aan te vragen. 1De Morgen, Sven Gatz krijgt 300.000 euro “opzeg”, 31 augustus 2011.

Ik wil me hier niet uitspreken over de carrière en verdienste van de voormalige politicus. Het zou ongenuanceerd zijn om de dingen zo zwart-wit voor te stellen. Waar ik het wél moeilijk mee heb is buitensporige bedragen als deze. Terwijl de middenstand te kampen krijgt met besparingen, saneringen en afslankingen zag deze ex-politicus er geen graten in om een mooie premie op te strijken bij zijn vertrek. Gatz diende zelf de aanvraag in voor zijn opzegvergoeding, en de  directieraad van het Vlaams Parlement keurde die goed. 2Guy Tegenbos, Gatz krijgt 3 jaar ‘opzeg’, in: De Standaard, 31 augustus 2011.

Driehonderdduizend euro is een gouden handdruk om U tegen te zeggen. Wanneer een doorsnee arbeider wordt afgedankt moet hij eerst deze ontslagvergoeding opsouperen vooraleer dopgeld te ontvangen. Wat kan je zoal doen met zo’n bedrag?

  • Een mooi huisje in de stad kopen of een fermette in de rand.
  • Een stel knalrode Ferrari’s om door Jette te racen.
  • 25 jaar lang een win-for-life van 1.000 euro per maand.
  • Een zeer riante bijdrage aan Music For Life in december.
  • Of nog veel meer.

Ik stel voor dat we meneer Gatz vriendelijk maar kordaat vragen om dit riante bedraag aan een goed doel te geven. Een tweede stap zou zijn de parlementaire systeem van de vergoedingen te herzien. Daar is al jaren sprake van, maar vooralsnog zonder resultaat. Dat zorgde in het verleden ook al voor heisa. In 2006 vertrok Norbert De Batselier (SP.A) naar de Nationale Bank. Ook Bert Anciaux (SP.A) vroeg enkele jaren geleden zo’n vergoeding aan.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

9 reacties op “Sven Gatz en zijn 300.000 euro opzegpremie”

  1. Hoe, krijg jij dan zo geen vergoeding als je vertrekt? Komaan, in welk bedrijfje werk jij?
    Och, vertrekpremies, ik sta er niet meer bij stil. Wat kreeg de baas van Fortis wel niet toen hij in die barre tijden vertrok? Pff, er zijn zoveel dingen waar ik mij dik om kan maken.

    1. En dat is nu net het probleem: die gewenning. “Och, die van Fortis kreeg X miljoen.” Dergelijke extremiteiten komen tegenwoordig zó vaak voor dat je er eigenlijk al niet meer van opkijkt. En dat zou niet mogen. Ik zou het in principe durven vergelijken met criminaliteit die zo vaak voorkomt dat men het normaal begint te vinden. Mitterand en zijn “Et alors?” zijn nog zo’n voorbeeld, wanneer je het vergelijkt me bijvoorbeeld Dominique Strauss-Kahn. Ik persoonlijk weiger om zulke zaken zomaar door de vingers te zien.

  2. Niet goed van, duizelingwekkend bedrag voor #kleinegarnaal. De dans der fabelachtige getallen sleurt me mee in verbijstering en ongeloof. Maar terug down to earth met Aardling.

    Maakt hyperkapitalisme immuun of potdoof, vleugellam? Alle menselijke ‘verhoudingen’ zoek. Was van plan om blog te sluiten: voortaan zwijgen over alles, op aanraden van Wittgenstein. (Noem dit namedropping, ja.) Maar wat levert ‘zwijgen’ een aardling op? Misschien nog wel veel minder dan waar Aardling hier voor staat?

    Gehoord op Radio 1? Joël De Ceulaer stelde voor dat S.G. het land op een tournée générale zou trakteren. Ik heb dit voorstel veel te licht bevonden.

Reacties zijn gesloten.