“We zijn op een haar na verwijderd van een gigantische crisis”, waarschuwt de directeur van de Wereldbank, Robert Zoellick. Door de stijgende voedselprijzen dreigen steeds meer mensen wereldwijd in extreme armoede verzeild te raken.1Wall Street Journal,Zoellick Warns on Food, Oil Prices, 14 april 2011.2
Voedselprijzen
Wereldwijd zijn het voorbije jaar 44 miljoen mensen in armoede verzeild geraakt door de stijgende voedselprijze, zei Zoellick tijdens de voorjaarsvergadering van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Als de voedselprijzenindex van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, met 10% toeneemt, worden nog eens 10 miljoen mensen het slachtoffer van armoede.
De FAO-index schoot in 2010 met maar liefst 25% de hoogte in, en bereikte in februari een recordhoogte. Het is de tweede snelste stijging sinds 1911. Vooral tarwe, sojabonen, rundvlees en palmolie worden snel duurder. De prijs voor maïs nam op een jaar tijd zelfs met drie vierde toe.
Gevarenzone
“De voorraden van de meeste grondstoffen zijn relatief klein”, legde Zoellick uit. “Bij een enkele weersverandering in bepaalde gebieden kom je al dicht bij een gevarenzone, en worden mensen over de rand geduwd.” De Wereldbank-directeur waarschuwde voor exportbeperkingen in voedselproducerende landen, die de grondstoffenprijzen voor hun burgers willen drukken. Zo schieten de kosten voor consumenten in andere landen de hoogte in.
Afrika
Toch blijkt uit een rapport van de Wereldbank en het IMF dat 60% van de ontwikkelingslanden op schema zitten met hun strijd tegen extreme armoede en hongersnood. Enkel in Afrika is er weinig vooruitgang te merken. Daar halen zeventien landen doelstellingen nog altijd niet.
IMF-voorzitter Dominique Strauss-Kahn drukte tijdens de bijeenkomst vooral ongerustheid uit over de hoge werkloosheid bij jongeren. “Om van een economisch herstel zonder jobs te spreken, is overdreven, maar er zijn er alleszinds niet genoeg”, stelde hij. “Het risico bestaat dat jeugdwerkloosheid in levenslang zal veranderen, waardoor de kans op een verloren generatie toeneemt.”
De financiënministers van de G20, de groep van negentien grootste economiën en de Europese Unie, kwamen het voorbije weekend bijeen in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Daar werd financiële steun beloofd aan de nieuwe regeringen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.