Hole in one, door Joe Heller
(Hole in one, door Joe Heller .)

Een rustige zondag. Tijdens het ontbijt lees ik een krant. Ik verslik me bijna bij het lezen van dit artikel op de voorpagina.

Wall Street Street-bankiers strijken miljarden op

Londen — Ondanks de financiële crisis strijken de bankiers op Wall Street nog steeds miljardenbonussen op. Enkel de inkomens van de zes grootste banken kosten dit jaar meer dan $70 milard (€52 miljard). Het grootste deel van dat bedrag komt voort uit bonussen.

De zeventig miljard dollar waarvan sprake komt overeen met zowat tien procent van het volume van het reddingspakket van de Amerikaanse regering, zo meldt de Britse krant The Guardian zaterdag.

In Groot-Brittannië is het volume van de bonussen voor bankiers de voorbije vijf jaar meer dan verdrievoudigde, van €6,4 miljard in 2003 naar €20,6 miljard.

“Op Wall Street stonden de betalingen totaal niet in verhouding tot het waardeverlies waarmee de bankaandelen sinds begin dit jaar te kampen hebben”, aldus The Guardian. De inkomens inclusief bonussen van de Citigroup-medewerkers kwamen volgens de krant uit op €25,9 miljard tijdens de eerste negen maanden van dit jaar. Dat is ongeveer even groot als het reddingsplan dat de bank van de regering ontving.

De totale inkomens van de medewerkers van Morgan Stanley kwamen met $10,7 miljard zelfs al hoger uit dan de beurswaarde van de onderneming, aldus de krant.

Bron: Wall Street banks in $70bn staff payout (The Guardian, 18 oktober 2008)

Een gelijkaardig schandaal zagen we reeds eerder.

Less than a week after the federal government committed $85 billion to bail out AIG, executives of the giant AIG insurance company headed for a week-long retreat at a luxury resort and spa, the St. Regis Resort in Monarch Beach, California, Congressional investigators revealed today.

Bron: After Bailout, AIG Execs Head to California Resort (ABC News, 7 oktober 2008)

Nog steeds vraag ik me af wanneer de eerste topmanager in de gevangenis zal belanden. Die kans lijkt echter klein, als je weet hoezeer, in de Verenigde Staten, de banken verbonden zijn met politieke partijen. En als je ziet dat grote bijdragen aan de verkiezingscampaganes van zowel Barack Obama als John McCain afkomstig zijn van banken, dan ziet de financiële toekomst voor de doorsnee Amerikaan er allerminst rooskleurig uit.

(20 oktober) Toch één iemand die durft: Kucinich calls for probe of bonuses for Wall Street aid recipients.

Congressman Dennis Kucinich (D-OH) has called for a probe into $70 billion worth of pay deals planned for employees of failed banking firms receiving government aid.

(31 oktober) The Bush gang’s parting gift: a final, frantic looting of public wealth:

American taxpayers have gained no meaningful control over the banks, which is why the banks are free to spend the new money as they wish. At Morgan Stanley, it looks as if much of the windfall will cover this year’s bonuses. Citigroup has been hinting it will use its $25bn buying other banks […]

And the best part is, they’ll spend the next 4 years blaming the Democrats for it.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.