Met ‘The Untold History of the United States’ maakten regisseur Oliver Stone en historicus Peter Kuznick een tiendelige tv-serie over de geschiedenis van de Verenigde Staten. Daarin komen ook momenten aan bod waar de geschiedenis anders had kunnen lopen. Zo’n hypothetische wendingen zijn altijd interessant, want het had altijd anders kunnen lopen.

Een aantal potentiële keerpunten uit de 20ste eeuw, momenten waarop de geschiedenis een andere wending had kunnen nemen. Daar gaat het bijvoorbeeld over de hand die Rusland na de dood van Stalin uitstak naar Eisenhower, over het vredelievende pad dat Kennedy ingeslagen leek te hebben voor hij vermoord werd, en over de manier waarop Bush in 2000 op frauduleuze manier de verkiezingen naar zich toe trok. Ook minder bekende namen komen aan bod, zoals de progressieve Amerikaanse politicus Henry Wallace, die vicepresident was tijdens de derde ambtstermijn van Franklin D. Roosevelt en eigenlijk president had moeten worden in plaats van Harry Truman. Met hem in het Oval Office had Amerika waarschijnlijk nooit atoombommen op Japan gedropt.

Peter Kuznick: “Wij leggen uit hoe de VS de voorbije eeuw hun invloed hebben uitgebreid. Steeds weer gebeurde dat onder het mom van de verspreiding van vrijheid en welvaart. Als het Amerikaanse volk de implicaties van die perfide tactiek niet inziet, komt er geen verandering.”

Bron: Ruben Nollet, De echte geschiedenis van Amerika, De Tijd, 22 april 2014, p. 17.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *