Zondag nadert. Dat betekent dat half Vlaanderen zich mentaal voorbereidt op de enige koers die ertoe doet: de Ronde van Vlaanderen. Een dag van eer, glorie en zoveel bier dat de Schelde zich afvraagt of ze nog wel de grootste plas vloeistof in Vlaanderen is.
Dit jaar start de 94ste editie op zondag 4 april 2010 en trekt ze horden supporters naar de Vlaamse Ardennen. Op de achtergrond klinkt het gehijg van renners die zich afvragen waarom ze dit elk jaar opnieuw doen, terwijl het publiek hen aanmoedigt met de intensiteit van een supporter die al sinds 9 uur ’s ochtends pintjes kapt.
Het ‘Dorp van de Ronde’ is dit jaar Desselgem, een eerbetoon aan Briek Schotte (1919–2004), de man die wielrennen met zijn blote handen heeft uitgevonden. Live meekijken kan op één (12:15u-17:30u) of via Sporza op Radio 1 (13u-18u). Of je kan natuurlijk gewoon naar de koers zelf gaan en ter plekke een held worden door een bidon op te vangen als een volleerde circusartiest.
Kaart van het parcours
Vlaanderens Mooiste start om 9:45u in Brugge, de stad die beroemd is om zijn bier, chocolade en het feit dat het niet weet hoe verkeer werkt. Dit jaar krijgen de renners 262,3 kilometer voor de kiezen. De finish ligt in Ninove, waar renners tussen 15:45u en 16:45u zullen aankomen, afhankelijk van de hoeveelheid tegenwind en hun bereidheid om hun eigen longen uit te spugen.

In deze editie worden 19 hellingen beklommen. Negentien. Een cijfer dat zowel respect afdwingt als de vraag oproept of de organisatoren een persoonlijk wraakgevoel koesteren tegen renners. Onder andere deze martelwerktuigen staan op het menu: Den Ast, Kluisberg, Knokteberg, Oude Kwaremont, Paterberg, Koppenberg (of zoals hij in rennerskringen bekendstaat: “Waarom heb ik dit vak gekozen?”), Steenbeekdries, Taaienberg, Eikenberg, Molenberg, Leberg, Berendries, Tenbosse, Muur van Geraardsbergen en Bosberg.

RVV voor Wielertoeristen
De dag voor de profs zichzelf veroordelen tot een dag vol afzien, krijgen wielertoeristen de kans om hun eigen grenzen te testen. Niets zegt “leuke zaterdagsbesteding” als je in het wiel hangen van iemand die te fanatiek is voor een amateur.
Wil je indruk maken op collega’s, vrienden of dat ene familielid dat altijd iets te trots is op zijn Strava-statistieken? Dit is je kans. Kies uit de volledige afstand, of voor de humanere 150 of 170 km.
Mountainbikers zijn ook welkom, want er zijn vier afstanden voorzien. Zo kan iedereen, ongeacht zijn bandbreedte, zichzelf een held wanen terwijl hij probeert niet over de kop te gaan op de kasseien.
Wil je erbij zijn? Inschrijven kan via sport.be. Of je blijft gewoon lekker in de zetel zitten en juicht luid terwijl je de profs het werk laat doen.
Favorieten bij de Eliterenners
Het deelnemersveld ziet eruit als een lijst vol mensen die in de komende dagen minstens vijf keer tegen zichzelf zullen zeggen: “Waarom ben ik hieraan begonnen?” Verschillende sportwebsites hebben al analyses gemaakt, maar wij presenteren u gewoon de korte versie: wie heeft de benen en wie gaat vroeg in de finale een verre blik krijgen die “haal mij hier weg” schreeuwt?
- Tom Boonen (Quick Step), de man die Vlaanderen verenigt in hoop en chauvinisme.
- Fabian Cancellara (Saxo Bank), ook bekend als Spartacus, de machine, de man die wind negeert.
- Filippo Pozzato (Katusha) kan rijden, kan winnen, kan ook perfect een modeshow lopen.
- Philippe Gilbert (Omega Pharma–Lotto). Als de finish op een helling ligt, moet je hem in de gaten houden.
- Juan Antonio Flecha (Team Sky). Altijd vooraan, altijd op jacht, altijd een dreiging.
- Stijn Devolder (Quick Step). Als hij een solo opzet, kan je de rest afschrijven.
- Edvald Boasson Hagen (Team Sky) klinkt als een Noorse Viking en rijdt ook zo.
- Nick Nuyens (Rabobank), een man die houdt van verrassingen, inclusief zichzelf.
- Lars Boom (Rabobank) viel ooit aan in een zandstorm en won, dus onderschat hem niet.
- Sylvain Chavanel (Quick Step), de Franse hoop die wil bewijzen dat ook Fransen kasseien kunnen vrezen.
- Thor Hushovd (Cervelo) heeft een naam die klinkt als donder en rijdt soms ook zo.
- Sebastian Langeveld (Rabobank). Onopvallend tot het moment daar is.
- Greg Van Avermaet (Omega Pharma–Lotto) was in 2010 nog “veelbelovend”. Spoiler: dat bleek terecht.
- Heinrich Haussler (Cervelo). Sneller dan een pint op een supportersplein.
- Jürgen Roelandts (Omega Pharma–Lotto) kan verrassen als alles goed valt.
- Jan Bakelants (Omega Pharma–Lotto). Altijd aanvallend, altijd strijdend, altijd een kanshebber.
Zondag weten we wie de martelgang tot een triomf kan maken en wie in Ninove aankomt met een blik die verraadt dat hij overweegt professioneel breien als alternatief carrièrepad.