Wapenleveringen aan Nepal

Nepal protestHet is hommeles in Nepal, de ‘kleine’ Aziatische bergstaat van bijna 30 miljoen inwoners. De bevolking is er meer dan voorheen in opstand gekomen tegen de nogal autocratische koning Gyanendra. Deze kwam in 2001 aan de macht nadat zijn broertje, kroonprins Dipendra, het grootste deel van de koninklijke familie had uitgemoord. Sindsdien kennen de burgerrechten er een dipje: Gyanendra stelde de grondwet buiten werking, ontsloeg de minister-president en nam zelf het premierschap op zich. Van een scheiding der machten kan je moeilijk nog spreken. Onze eigen Albert II zie ik dat nog niet meteen proberen, hoe frêle Guy Verhofstadt er ook mag uitzien. En de prinsen Filip (“Ik ken U. Wat doet u?”) en Laurent (“Woef!”) al helemaal niet.

Ik vraag me af hoe de internationale gemeenschap in het algemeen, en onze eigen regering in het bijzonder, over deze hele zaak denkt. Dat de politie traangasgranaten en rubberen kogels gebruikt om de betogers uit de buurt van het koninklijk paleis te weren kan misschien nog door de beugel. Volgens nieuwsbronnen vielen er de afgelopen dage dankzij de dikwijls brutaal optredende ordehandhavers nog maar “veertien doden” en ongeveer “honderd gewonden”. De zaak zou natuurlijk wel wat uit de hand kunnen lopen moesten de ordetroepen besluiten hun schietmateriaal van Belgische makelij te gaan gebruiken: het Minimi-machinegeweer, gemaakt in de Belgische fabrieken van FN Herstal, waarvan het Waals Gewest voor 100% eigenaar is.

In het najaar van 2003 gaf de Waalse overheid, onder leiding van PS-politicus Jean-Claude Van Cauwenberghe, immers een vergunning voor de export van RPM-wapensystemen (zware machinegeweren en bommenlanceerders) van FN Herstal die zich in India bevonden naar Nepal. Aangezien het land toen al onstabiel was, en dat de er mensenrechten geschonden werden, was er veel kritiek op de levering van de Minimi’s. Om die kritiek te omzeilen besloot de regering dan maar om de wapenexport bij de gewestelijke deelregeringen onder te brengen. Onze vredelievende zuiderburen zagen er geen graten in om door te gaan met de verkoop. Hoera voor de democratie!

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Sinds 2003 publiceert Stijn Vogels hier zijn mening over mondiale merkwaardigheden. Met een geschiedenisdiploma op zak streeft hij ernaar door middel van zijn doordachte analyses een waardevol perspectief te bieden op onze snel veranderende wereld.