Het meest ongelezen boek

Hugo Claus: Het verdriet van BelgiëDe zoektocht naar het meest ongelezen boek van Vlaanderen was iets dat ik toch een tijdje heb zitten volgen op de radio. In ‘Wilde Geruchten’ gingen Annemie Peeters en Koen Fillet op zoek naar het boek dat het meest on(uit)gelezen in de boekenkast is blijven staan.

De uitslag maakten ze bekend tijdens een live-uitzending vanop de Boekenbeurs, maar die heb ik precies toch gemist. Ziehier alsnog het resultaat: de top 10 van meest ongelezen boeken.

 1. Het verdriet van België — Hugo Claus
 2. De slinger van Foucault — Umberto Eco
 3. Duivelsverzen — Salman Rushdie
 4. De Bijbel — God, naar ’t schijnt
 5. Ulysses — James Joyce
 6. De kleine vriend — Donna Tartt
 7. De naam van de roos — Umberto Eco
 8. In de ban van de ring — J.R.R. Tolkien
 9. De wereld van Sofie — Jostein Gaardner
 10. Tongkat — Peter Verhelst

Uit dit lijstje heb ik tot nu toe enkel nummers 7 en 8 al gelezen. Niet meteen de meest spannende boeken die er bestaan. Ook De leeuw van Vlaanderen van Hendrik Conscience en De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch — die net buiten de top 10 vielen — werden lang geleden eens gelezen.
In de Bijbel ben ik ooit eens beginnen lezen, maar verder dan de eerste delen ben ik niet geraakt. Het is nochtans al eeuwen een bestseller.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

4 reacties

 1. 3. Duivelsverzen – Salman Rushdie (lig al een paar maanden op mijn boekenrek, nog steeds onaangeroerd)
  7. De naam van de roos – Umberto Eco (vreemd die hier te vinden, ik vond ze nochtans goed)
  9. De wereld van Sofie – Jostein Gaardner (een aanrader voor alle filosofie-dummies)

 2. Enkel 7 en 9 al gelezen helaas. Duivelsverzen staat nochtans wel op het lijstje. En het niet gelezen hebben van “Le petit prince” van Antoine de Saint Exupéry vind ik persoonlijk een schande om U tegen te zeggen :-) Ik wist trouwens niet dat er een film van was! Maar het kan ongetwijfeld niet tippen aan het boek?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *