Harde schijf onderhoud

Toen onze eerste computer in huis kwam, een beige bak voor onze het computerscherm, had die waarschijnlijk een harde schijf van een paar honderd megabytes. Tegenwoordig staat er achter de tv een kastje van een terabyte. We zijn ver gekomen in twintig jaar.

Maar wie heeft er hier eigenlijk al eens zo’n harde schijf van dichtbij gezien? Tenzij je over zo’n SSD beschikt ziet jouw HDD er een beetje uit als een oude platenspeler. Een reeks ronde schijven, met daarop een ‘naald’ (actuator arm) die vliegensvlug je data leest.

De arm van die lezer gaat zo snel heen en weer dat je het bijna niet ziet. Een prima uitdaging voor The Slow Mo Guys. Deze slow motion video toont 1.000 frames per seconde.

Ik wist trouwens niet dat zo’n harde schijf waterdicht was. ;-)

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.